CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.03.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Usnadnění mezinárodního obchodu

V letošním roce uplyne 10 let, co Evropská komise ve spolupráci s celními správami všech členských států zavedla na celém území EU program oprávněného hospodářského subjektu. Hlavním cílem tohoto programu je poskytnout zjednodušení v rámci celních operací a především zajistit vyšší bezpečnost dodavatelskému řetězci. Tato koncepce vychází z iniciativy a dokumentu Světové celní organizace „Security and Safety Framework of Standards", který byl přijat v červnu 2005, přičemž se nejedná o program, který byl implementován pouze v podmínkách Evropské unie, ale byl zaveden již v 73 zemích světa a v dalších 17 zemích je ve fázi příprav na jeho přijetí.

Hospodářské subjekty, které mají zájem čerpat výhody pramenící z tohoto statusu v oblasti celního řízení, musejí splňovat podmínky a kritéria stanovená celním kodexem Unie pro vydání příslušného povolení oprávněného hospodářského subjektu. Pokud tyto podmínky a kritéria splní, je jim vydáno povolení, na základě kterého mohou výhody čerpat.

V České republice bylo doposud vydáno 255 těchto povolení, a to jak pro výrobní společnosti, tak pro celní zástupce.

U příležitosti tohoto výročí uspořádala celní správa za účasti ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D. seminář, na němž diskutovala s vybranými oprávněnými hospodářskými subjekty jejich zkušenosti s využíváním tohoto statusu, včetně využívání výhod v rámci celního řízení. Celní správa ČR zároveň získala celou řadu podnětů, jaké další výhody by mohla oprávněným hospodářským subjektům poskytnout.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky