CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 22.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Ruzyňští celníci odhalili zásilku kokainu z Mexika

Ve čtvrtek 17.10.2013 ve večerních hodinách odhalili celníci na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni zásilku kokainu. Drogu pašoval ve svém osobním zavazadle mladý cizinec (24 let), který přicestoval do Prahy z Mexika (Ciudad de México).
Celníci objevili kontraband při běžné kontrole zavazadel cestujících. Pašerákovo zavazadlo nejprve podrobili kontrole rentgenem. Zájem celníků vzbudilo 14 gramodesek, které byly v útrobách plastového kufru. Při vlastní fyzické kontrole však celníci zjistili, že kromě hudebního nosiče obaly obsahují i plastové sáčky s bílým práškem, který orientační chemická analýza označila za kokain.
S ohledem na způsob ukrytí drogy byly gramodesky převezeny na odbornou expertízu k určení vlastní hmotnosti a čistoty zajištěné drogy. Celkem bylo z obalů vyjmuto 1 377,54 gramů kokainu s 71% čistotou. Zda byly drogy určeny pro tuzemský trh nebo měly pokračovat dále do zahraničí je předmětem dalšího šetření.

Od začátku roku se jedná již o šestý záchyt většího množství drog na letišti.

V minulém týdnu se však nejednalo o jediný úspěšný zásah ruzyňských celníků. O tom svědčí i zajištění dvou kusů chráněných živočichů (korálů) nebo většího množství padělků značkového zboží, které nelegálně dopravovala ve svých zavazadlech cizinka z Jihovýchodní Asie. Celkem celníci zajistili 13 ks peněženek, 18 ks šátků a 4 ks náramkových hodinek označených ochranou známkou Chanel, 20 ks peněženek, 4 ks opasků a 8 ks kabelek označených ochranou známkou Prada, 5 ks peněženek, 3 ks kabelek, 28 ks šátků a 4 ks náramkových hodinek označených ochranou známkou Louis Vuitton, 3 ks peněženek, 12 ks kabelek, 4 ks šátků a 2 ks náramkových hodinek označených ochranou známkou Gucci, 2 ks náramkových hodinek označených ochranou známkou Dolce & Gabbana, 6 ks náramkových hodinek označených ochranou známkou Longines a 8 ks náramkových hodinek označených ochranou známkou Omega.
Hodnota originálních výrobků by činila 3 157 500,- korun.


plk.Ing. Pavel Drobek
Tiskový mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 724 502 051
e-mail: p.drobek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky