CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 11.11.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Cizinci chtěli propašovat 142 kg drogy

V minulém týdnu odhalili ruzyňští celníci na Letišti Václava Havla v Praze zásilku rostliny Katy jedlé. Drogu pašovali ve svých zavazadlech dva cizinci ve věku 26 a 28 let, kteří cestovali na pravidelné lince Tel Aviv – Praha.

Celníci objevili pašované zboží při běžné kontrole zavazadel cestujících. Kdy zavazadla obou pašeráků nejprve podrobila kontrole rentgenem, který je upozornil na organický materiál uvnitř sedmi látkových kufrů.  Následnou vnitřní kontrolou celníci objevili papírové ubrousky, které obsahovaly svazky čerstvých rostlinných výhonků Katy jedlé.

Celková hmotnost rostlinného materiálu byla 142 kg.

Odbornou expertízou bylo potvrzeno, že se jedná o čerstvé výhonky rostliny Katy jedlá (Catha edulis), která obsahuje účinné alkaloidy. Jedná se o kathion, který se po uvadnutí mění na kathin. Nejčastěji se vyskytuje v horských oblastech zemí východní Afriky a Arabského poloostrova. Z hlediska užívání jsou nejcennějšími částmi rostlin mladé výhonky a listy, nejčastěji se žvýkají obdobně jako žvýkací tabák. Tento rostlinný materiál rostliny je nutné udržet co nejdéle čerstvý, aby byly stále účinné alkaloidy.

Cizinci byli předáni Policii ČR k zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. 

Jedná se již o druhý záchyt této drogy v krátké době. O předchozím případu celní úřad informoval v tiskové zprávě dne 29.října 2019:

https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-praha-ruzyne/tiskove-zpravy/2019/Stranky/kufry-ukryvaly-33-kg-drogy.aspx

 


kpt. Ing, Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky