CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 07.10.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Cizinci chtěli propašovat 63 kg drogy

V minulém týdnu odhalili ruzyňští celníci na Letišti Václava Havla v Praze zásilku rostliny Katy jedlé. Drogu pašovali ve svých zavazadlech tři cizinci ve věku 23, 24 a 27 let, kteří cestovali na pravidelné lince Tel Aviv – Praha – Londýn.

Kontraband byl objeven na základě provedené rizikové analýzy cestujících daného letu. V tranzitním prostoru Terminálu 1 byli cizinci podrobeni celní kontrole. Vnitřní kontrolou tří cestovních kufrů celníci objevili papírové ubrousky, v nichž byly zabaleny svazky čerstvých rostlinných výhonků Katy jedlé. Celková hmotnost rostlinného materiálu byla 63 kg.

Odbornou expertízou bylo potvrzeno, že jde o čerstvé výhonky rostliny Katy jedlé (Catha edulis), která obsahuje alkaloidy uvedené na seznamu návykových látek. Jedná se o kathinon a kathin.

Cizinci byli celníky zdrženi a předáni policejnímu orgánu Generálního ředitelství cel. Následně si je převzala Policie ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.


kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 084
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky