CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 19.03.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Omamné a psychotropní látky stále představují velké riziko v letecké přepravě

S rizikem ilegálních dovozů omamných a psychotropních látek se každý den setkávají celníci z Celního úřadu Praha Ruzyně na mezinárodním Letišti Václava Havla Praha. Protože se jedná o celní úřad, který je zároveň vstupním místem přes vnější hranice Evropské unie, musí být z tohoto důvodu špičkově vybaven jak technicky, tak i personálně, a to za účelem provádění účinných kontrol v souvislosti s dovozy a vývozy zboží. Součástí těchto kontrol jsou i kontroly v oblasti dovozu a vývozu omamných a psychotropních látek (dále jen ,,OPL“). Počet nelegálních dovozů od počátku roku neustále vzrůstá.

Celkový počet zjištěných nelegálních dovozů a vývozů OPL na Celním úřadě Praha Ruzyně v součtu za leden a únor roku 2024 dosáhl 64 případů. V oblasti syntetických drog se nejčastěji jednalo o Extázi (MDMA), ve srovnání za stejné období (v součtu leden a únor) roku 2022 se jednalo o 8 odhalených případů, za stejné období roku 2023 se jednalo o 5 případů a v roce letošním o 6 případů nelegálního dovozu tohoto produktu. V oblasti přírodních drog to byl rostlinný materiál obsahující alkaloidy kanabinoidy. V lednu a únoru 2022 se jednalo o 16 odhalených případů nelegálního dovozu, za stejné období roku 2023 o 21 případů a v roce letošním o 25 případů nelegálního dovozu tohoto rostlinného produktu.

Nejčastější výstupní destinací letů směřovaných do České republiky byl Amsterdam následován britskými letišti a Madridem. U letů směřujících do jiných členských států nebo letů mířících mimo EU se jednalo o lety do Rakouska, Slovenska a Velké Británie.


por. Bc. Igor Lenský
Tiskový mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 724 501 935
e-mail: i.lensky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky