CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 02.06.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Gang ukrajinských pašeráků cigaret dopaden

Pražští celníci ve spolupráci s Policií ČR (odborem hospodářské kriminality Praha I.) v minulém měsíci ukončili operaci s krycím názvem XANH, která byla zaměřená proti distributorům nelegálně dovážených cigaret.

V rámci závěrečné realizace bylo zadrženo šest osob z Ukrajiny, které organizovaly dovoz a následnou distribuci neznačených cigaret do České republiky. Během domovních prohlídek, v meziskladu a v osobních vozidlech celníci objevili 857.640 kusů cigaret. Mimo to bylo dále zajištěno i 40.000 EUR v hotovosti a pět vozidel, které sloužily pašerákům k přepravě kontrabandu. Výše možného úniku na spotřební dani byla prozatím vyčíslena na dva miliony korun.

 

Celá skupina pracovala vysoce konspirativním způsobem, přičemž role jednotlivých členů gangu byly striktně rozděleny. Hlavní organizátoři zajišťovali dovoz a následný prodej cigaret, řidiči prováděli samotný transport s kontrabandem a nechyběly zde ani osoby, které zajišťovaly tzv. „hladký průjezd“ kurýrních vozidel, aby se vyhnuly hlídkám celní správy a policie.

S akcí XANH úzce souvisela samostatná akce Generálního ředitelství cel s krycím názvem DENTAL.


por. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky