CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 10.11.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Tým pražské KOBRY zasahoval

Pražští kriminalisté, celníci a pracovníci finančního úřadu odhalili rozsáhlé daňové úniky.

Na několika měsíčním prošetřování se podíleli konkrétně kriminalisté 7. oddělení hospodářské kriminality krajského ředitelství Praha, odbor 7 Celního úřadu pro hlavní město Prahu a pracovníci Finančního úřadu pro hlavní město Prahu.

Všechny tyto subjekty rozplétaly od roku 2014 prapodivné obchodování českých soukromých společností a zahraničních pseudofirem.

Hlavními aktéry tohoto obchodování byly dvě osoby české a jedna čínské národnosti. Ty jsou v tuto chvíli obviněny z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let. S ohledem na možnou výši trestu skončily všechny tři osoby v cele předběžného zadržení, kdy vyšetřovatel podal podnět státnímu zástupci k návrhu na uvalení vazby.

Meritem podnikání obviněných bylo, že vytvořili, ať zde v České republice tak i v jiných zemích Evropské unie, celou řadu soukromých společností. Do jejich čela, tedy na pozice statutárních orgánů, pak dosadili takzvané „bílé koně".

Jejich prostřednictvím ze zahraničí nakupovali především potraviny (kuřecí maso, víno a jiné) a drogistické zboží (například prací prášky). Dle daňových dokladů tento sortiment prodávali dalším, jimi vytvořeným společnostem v ostatních zemích EU.

Nicméně pražský tým KOBRA, složený z odborníků zmiňovaných institucí, zjistil, že zboží v hodnotě minimálně 100.000.000,- Kč sice dorazilo do České republiky, ale k jeho zobchodování do dalších zemí EU už nedošlo, a bylo takzvaně spotřebováno, tedy prodáno zde.

Obvinění „obchodníci" ale pro finanční instituce vykazovali v měsíčních daňových přiznáních k DPH takové položky, jako by bylo zboží řádně dodáno mimo Českou republiku. Tím došlo ze strany obviněných ke zkrácení daně z přidané hodnoty ve výši minimálně 15.000.000,- Kč. Příměr minimálně je použit záměrně, neboť prošetřování případu i nadále probíhá, kdy nemůžeme vyloučit, že celková částka bude o poznání vyšší, a to především díky zajištěným důkazům.

A že není vše v pořádku, bylo nasnadě už v průběhu prošetřování, tedy v takzvaném přípravném trestním řízení. Už tehdy totiž pracovníci pražského finančního úřadu zajistili 97 954 kusů vín a nealkoholických nápojů a 52.372 EUR (dle současného kurzu 1.414.044,- Kč) na účtu právnické osoby.

Posléze, při takzvané realizaci, která proběhla v závěru minulého pracovního týdne, provedly zainteresované subjekty dalších, celkem šest domovních prohlídek a prohlídek jiných nebytových prostor.

V těch bylo zajištěno 73.909 kusů alkoholických i nealkoholických nápojů a 12.568 kusů pracích prášků, kdy celková hodnota tohoto zajištěného zboží je odhadnuta na 5.000.000,- Kč.

Dále se při „domovkách" podařilo zajistit téměř 500.000,- korun na hotovosti, listinné materiály, kompletní účetnictví, počítače a telefony. Zajištěné písemnosti mohou být po jejich prostudování stěžejní pro navýšení již zmíněné celkově způsobené škody.

V celkovém součtu tedy odborníci pražského týmu KOBRA zajistili, jako výnos z trestné činnosti věci a hotovost v hodnotě téměř 9.000.000,- Kč.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy

nprap. Ivana Kurková tisková mluvčí pro Celní úřad pro hlavní město Prahu

Mgr. Miroslava Bardonková tisková mluvčí Finančního úřadu pro hlavní město Prahu

10. 11. 2015


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky