CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 14.12.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Metropole má zase o dvě nelegální herny méně

Ve středu 13. prosince provedli pražští celníci dvě kontrolní akce zaměřené na nelegální hazard. Ke své kontrole si vytipovali dvě provozovny v Praze 10 – Malešicích, jež byly od sebe vzdáleny jen několik desítek metrů. Jednalo se o opakovanou kontrolu, neboť v těchto provozovnách celníci byli již v květnu letošního roku a zajistili v nich 17 výherních hracích automatů a 74 tisíc korun v hotovosti.

Včerejší kontroly byly opět velmi úspěšné, protože v jedné z heren, která se nacházela v prostorách obchodního centra, zajistili sedm výherních automatů, finanční hotovost ve výši osm tisíc korun, klíče, žetony, čipové karty a další věci, které sloužily k provozování nelegální hry. Z druhé herny, která se tvářila jako bar, odvezli celníci osm výherních automatů, klíče, žetony, čipové karty a finanční hotovost ve výši dva tisíce tři sta korun. V tomto případě byl herní prostor oddělen zvláštními dveřmi, které se daly otevřít pomocí čipové karty, kterou obdržel hráč po řádném zaregistrování.

S podobnými nejrůznějšími fintami se pražští celníci setkávají poměrně pravidelně, herny se mnohdy tváří jako řádné hráčské kluby, kde každý hráč má svoji vlastní členskou legitimaci, anebo jsou herny vydávány za dobročinné spolky, kdy případná prohra hráče slouží jako příspěvek spolku. Dále bývají automaty provozovány skrytě, např. za tajnými dveřmi, dvojitou stěnou nebo plentou. Není ani výjimkou, že hrací přístroje jsou uloženy v malém prostoru, odkud nejdou vynést, v tomto případě se rozšiřují vstupy a bourají zdi.

Provozovatelé nelegálního hazardu jsou zřejmě nepoučitelní, neboť za umožňování nelegální hry jim hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun a propadnutí veškerého zařízení, které k nelegální hře slouží.

Dozorovou činnost nad nelegálním hazardem převzala celní správa od 1. ledna letošního roku a pražští celníci jsou v tomto boji velice úspěšní, neboť od začátku fungování tohoto zákona, zlikvidovali na území metropole již 42 nelegálních heren, zajistili 354 hracích přístrojů, 11 stolů pro živé hry, osm rulet, 11 kvízomatů všech úrovní, dva slevostroje a finanční hotovost téměř dva miliony korun pět set tisíc.       

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky