CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 19.10.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci dál úspěšně pokračují v kontrolách nelegálního hazardu

V úterý 17. října provedli pražští celníci další úspěšnou kontrolní akci v herně v Praze 12 – Kamýku. Z provozovny, jež byla provozována bez příslušného povolení od ministerstva financí, odvezli devět výherních hracích přístrojů a jednu elektromechanickou ruletu s pěti herními pozicemi. Herna se nacházela v prostorech nákupního centra uprostřed sídliště a zvenku vypadala jako bar. Měla ztmavená neprůhledná skla, nad vstupními dveřmi byl umístěn kamerový systém a dovnitř se dalo dostat pouze po zazvonění. Hned za vstupními dveřmi byla mříž, za kterou se ovšem mohli dostat pouze hráči, kteří předložili svoji členskou kartu. Dále vedli dvoje dveře, za jedněmi byla ukryta ruleta a za druhými výherní automaty. Kromě hracích přístrojů celníci z herny rovněž odvezli veškeré věci, jež k provozování nelegálního hazardu sloužily, např. čipové karty, klíče, žetony, dokumentaci a finanční hotovost ve výši 3.900,- korun. 

Ačkoli jsou kontroly nelegálního hazardu v metropoli v plném proudu, provozovatelé nelegálních podniků jsou zřejmě nepoučitelní. Za umožňování nelegální hry jim hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun a propadnutí veškerého vybavení a zařízení, které k nelegálnímu hazardu slouží.

Výmluvy, že se vlastně nejedná o žádnou hernu, ale např. dobročinný spolek, kde případná prohra hráče slouží jako tzv. příspěvek spolku nebo že je to řádný hráčský klub, kde každý hráč má svoji členskou legitimaci nebo nejrůznější občanská sdružení, tak ty před celníky rozhodně neobstojí. Celníci se rovněž setkávají s fintou, že automaty nebo rulety jsou umístěny v malých uzavřených prostorech, odkud je nelze vynést. V těchto případech přichází na řadu bourání zdí a rozšiřování vstupu.

Dozorovou činnost nad nelegálním hazardem vykonávají celníci od začátku letošního roku, kdy vstoupil v platnost nový zákon o hazardu. O úspěšnosti pražských celníků hovoří fakt, že od začátku působnosti tohoto zákona provedli již 32 kontrol na území hlavního města, zajistili 301 výherních hracích přístrojů, 11 stolů pro živé hry, sedm rulet, tři kvízomaty, jeden slevostroj a zajistili více než 2.200.000,- korun v hotovosti.  


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky