CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 04.09.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci uzavřeli na území metropole v pořadí už dvacátou osmou nelegální hernu

Praha má opět o další nelegální hernu méně, v pořadí již dvacátou osmou. Ve středu 23. srpna ukončili pražští celníci činnost takové nelegální provozovny v Praze 9 – Vysočanech, jež byla provozována bez patřičného povolení od ministerstva financí. Z této herny v pražských Vysočanech celníci odvezli celkem devět automatů, na které neměl provozovatel příslušné povolení, klíče, čipové karty, dokumentaci, žetony a finanční hotovost ve výši 28.800,- Kč. U konkrétní herny bylo zajímavé, že měla platné povolení na jeden výherní přístroj, což ovšem vůbec neodpovídalo realitě.

I přesto, že razie pražských celníků probíhají na území metropole poměrně pravidelně, jsou provozovatelé nelegálního hazardu zřejmě nepoučitelní. Provozovatelům za nelegální hru hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun a propadnutí veškerého vybavení a zařízení, které k nelegálnímu hazardu slouží.  Celníci se rovněž velice často setkávají s nejrůznějšími fintami, např. herna se tváří jako tvz. „dobročinný spolek", kdy případná prohra hráče je vlastně příspěvek spolku anebo se provozovatelé snaží obejít zákon tím, že je to hráčský klub, kde každý návštěvník má svoji členskou kartu. Tyto výmluvy ovšem před celníky v žádném případě neobstojí. Také není neobvyklé, kdy několik automatů stojí přímo u vstupních dveří, ty jsou v pořádku a další nelegální jsou již za plentou nebo tajnými dveřmi, kam však nemá přístup každý. Mezi posledními pokusy, jak nelegální hazard krýt jsou uzavřené prostory, odkud nelze za použití běžných prostředků nelegální výherní přístroje či rulety odnést. Avšak ani tyto pokusy nemají úspěch a v případě, že nelze standardně nelegální hazard vynést, přichází na řadu bourání zdi a rozšiřování vstupu.

Dozorovou činnost nad hazardními hrami vykonává celní správa od začátku tohoto roku, kdy vstoupil v platnost nový zákon o hazardu. Pražští celníci zajistili do této chvíle v 28 nelegálních hernách více než 270 výherních hracích přístrojů, deset stolů pro živé hry, šest rulet a více než dva miliony korun v hotovosti.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky