CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 19.03.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

I nedobytné automaty povolily

V úterý 13. března se pražští celníci zase o kousek posunuli v boji s nelegálním hazardem. Ve svém skladu totiž za přítomnosti právního zástupce společnosti a zámečníka, násilně otevřeli automaty, které když zabavovali, odmítala k nim obsluha provozovny vydat klíče. Otevřeno bylo prvních sedm hracích přístrojů, ze kterých celníci úředně vyňali téměř 15 tisíc korun. V otevírání uzavřených automatů budou celníci dále pokračovat. O tom, že jsou pražští celníci v boji s nelegálním hazardem úspěšní, hovoří jasně skutečnost, že od začátku působnosti nového zákona (č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách) na území hlavního města zlikvidovali 49 nelegálních heren, zabavili 410 výherních hracích automatů, včetně kvízomatů a slevostrojů, devět rulet a 11 stolů pro živé hry a téměř tři miliony korun v hotovosti. Celníci převzali dozorovou činnost nad nelegálním hazardem 1. ledna 2017.

Při pravidelných kontrolách nelegálních heren se celníci setkávají s nerůznějšími fintami a triky od provozovatelů nebo obsluhy herny.  Velice častou výmluvou bývá, že se vlastně nejedná o nelegální hernu, nýbrž o dobročinný spolek nebo řádný hráčský klub. Rovněž není neobvyklým jevem, kdy automaty jsou skryté, např. za plentou, za dvojitou stěnou nebo za tajnými dveřmi, které může otevřít pouze obsluha, pokud se jí zdá, že hráč je "řádně prověřený". Není ani výjimkou, že automaty nebo rulety jsou v malé, stísněné místnosti, odkud nejdou vynést, v tomto případě ovšem přichází na řadu rozšiřované vstupů a bourání dveří.

Za provozování nelegální hry může být uložena sankce až do výše 50 milionů korun a propadnutí veškerého zařízení, jež sloužilo k provozování nelegálního hazardu. Obdobné kontrolní akce budou na území hlavního města probíhat i nadále.   

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky