CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 13.02.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Pražští celníci a kontrola nelegální zaměstnanosti

V úterý 13. února provedli pražští celníci kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Kontroly nelegálního zaměstnávání cizinců jsou jednou z mnoha kompetencí celníků, kterou provádí již čtrnáctým rokem, tedy od vstupu do Evropské unie.  Za svůj cíl si tentokrát vytipovali výrobní a distribuční sklad v Praze 9 – Horních Počernicích.

Do celé akce bylo nasazeno 23 celníků a zhruba deset motorových vozidel. Při příjezdu do areálu firmy celníci nejprve zajistili východy ze skladu, proti možnému úniku kontrolovaných osob. S nešvarem, že se zaměstnanci snaží vyhnout kontrole a pokouší se o útěk, se pražští celníci v minulosti již několikrát setkali. Při zahájení kontrolní akce bylo ve skladu zhruba 60 zaměstnanců, z toho nejméně 40 cizinců, jak ze třetích zemí, tak i ze zemí  Evropské unie. Ve třiceti případech bylo zjištěno, že zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči úřadu práce a ve dvaceti případech celníci zjistili nepředložení pracovně právního vztahu, resp. pracovní smlouvy.

Celníci se rovněž velice často setkávají i s tím, že třeba pracovníci ze zemí bývalého Sovětského svazu mají ve svém cestovním dokladu polské turistické vízum, toto je však v žádném případě neopravňuje k vykonávání jakékoli pracovní činnosti na našem území. V dnešním případě však celníci žádného podobného hříšníka neodhalili. Kontrolované osoby jsou rovněž lustrovány v systému celní správy, zda se nenachází v evidenci dlužníků, buď za pokuty v dopravě, nebo za jiné další přestupky, které udělují jiné správní orgány. I v tomto případě bylo dnes všechno v pořádku.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být udělena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného pracovního povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do deseti milionů korun.

Pražští celníci provedli za loňský rok 57 kontrolních akcí zaměřených na nelegální výkon práce. 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky