CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro hlavní město Prahu
Washingtonova 7
113 54 Praha 1

V Praze 29.01.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro hlavní město Prahu

Kontroly nelegálního hazardu v Praze

Čtrnáct nelegálně provozovaných automatů zajistili pražští celníci během dvou kontrolních akcí, které provedli v lednu. První kontrola se odehrála v nočních hodinách v úterý 15. ledna v Praze 12 – Modřanech. Uvnitř herny bylo deset nelegálně provozovaných hracích přístrojů různých značek a kromě věcí, jako jsou například klíče, žetony, čipové karty a další, celníci zajistili v herně finanční hotovost ve výši 30.150,- korun. Finanční hotovost byla uložena v kasír tašce obsluhy a v příručním trezoru umístěném ve skladu. Samotné automaty se celníkům na místě otevřít nepodařilo. Druhá kontrolní akce proběhla o týden později, v úterý 22. ledna v Praze 8 – Kobylisích. Zde byly z herny odvezeny čtyři výherní hrací automaty typu FUTURA, které jako v minulé kontrole nešly otevřít a zajištěná finanční hotovost 6.486,- korun. 

Celníkům se mnohdy, obdobně jako v těchto posledních dvou případech, nepodaří automaty na místě otevřít a vyjmout z nich finanční hotovost. Mnohdy se totiž provozovatelé a obsluha herny snaží všemožně kontrolu celníkům ztěžovat, odmítají vydat klíče k hracím přístrojům a různě nespolupracují. V takovýchto případech se hrací automaty umístí do celního skladu a otevírají se, až po vypršení zákonné lhůty za přítomnosti právního zástupce společnosti a zámečníka. Na začátku ledna se ve dvou případech pražští celníci zúčastnili právě takovéhoto násilného otevírání tzv. „nedobytných automatů". Za oba dva dny bylo z automatů úředně vyňato 124.346,- Kč.

Jsou to již dva roky, co vykonává celní správa dozorovou činnost nad oblastí nelegálního hazardu. Pražští celníci si v boji s nelegálním hazardem vedou velice dobře, protože od začátku působení tohoto zákona výrazně eliminovali činnost nelegálních heren na území metropole. Pokud si shrneme čísla za loňský rok, celníci provedli kontrolu ve 46 nelegálních hernách, kde zadrželi 258 technických herních zařízení a jednu elektromechanickou ruletu.  Automaty jsou často provozovány skrytě, jsou ve speciální místnosti, kterou může otevřít pouze obsluha, pokud se jí hráč zdá „řádně prověřený". Pražští celníci jsou úspěšní též při vybírání a vymáhání pokut spojených s nelegálním hazardem. Mnohdy je to velmi složitá práce, neboť mnoho subjektů má sídlo mimo území České republiky. Ale i přes tato úskalí se pražským celníkům podařilo vybrat rekordní pokutu 40 milionů korun, kterou uložilo ministerstvo financí za nelegální hazard provozovaný na internetu.

V poslední době se pražští celníci setkávají v nelegálních hernách s automaty tzv. druhé generace – kvízomaty (typ Hollywwood Popcorn, Diamond Horse Logic, Jewel), které se naoko tváří, že nejsou klasické výherní automaty, v herní nabídce jsou začleněny vědomostní prvky, kdy hráč musí zodpovědět jednoduchou kvízovou otázku, nicméně celníci i tyto stroje považují za nelegální a automaty plně naplňují definici zákona o hazardních hrách.

Aktivní kontroly budou na území hlavního města probíhat i nadále.

 


nprap. Ivana Kurková
Tisková mluvčí CÚ pro hlavní město Prahu
tel: +420 261 334 264
mobil: +420 724 603 610
fax: +420 261 334 303
e-mail: i.kurkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky