CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 21.11.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Akce PITCH

V minulých dnech bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního úřadu pro Jihočeský kraj pod krycím názvem „PITCH“ týkající se nezákonné výroby a distribuce neznačeného alkoholu na území Jihočeského kraje. 

Několikaměsíční rozpracování (pátrání) bylo ukončeno zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního úřadu pro Jihočeský kraj. V Prachaticích byly se soudním příkazem provedeny prohlídky jiných prostor a pozemků, při kterých bylo zajištěno větší množství alkoholických nápojů, které nebyly označeny kontrolní páskou. Konkrétně se jednalo o jednu prodejnu, jeden skladovací prostor a dvě dodávková vozidla, která sloužila k rozvozu neznačeného alkoholu koncovým odběratelům. V rámci těchto prohlídek jihočeští celníci zajistili 88 litrových lahví lihovin různých druhů.

Současně jihočeští celníci, na základě získaných poznatků, v součinnosti s příslušníky Celního úřadu pro Jihomoravský kraj provedli na základě soudního příkazu jednu domovní prohlídku a dvě prohlídky vozidel na území Jihomoravského kraje. Při domovní prohlídce v obci na Znojemsku bylo zajištěno kompletní zařízení, které sloužilo k výrobě neznačeného alkoholu, a dále byly zajištěny různé komponenty (kompresor, chladící zařízení, připravené uzávěry, skleněné litrové lahve, barviva a příchutě) důležité pro jeho výrobu. Dále zde celníci zajistili ve čtyřech pivních sudech celkem 145 litrů lihovin, připravených ke stočení do litrových lahví. V jednom z vozidel bylo nalezeno 76 litrů neznačeného alkoholu připraveného k distribuci. Byly odebrány vzorky a v současnosti probíhá jejich analýza v Celně technické laboratoři v Praze, v rámci které bude prověřována i možná přítomnost látek ohrožujících život a zdraví občanů. Únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na více jak čtyřicet tisíc korun. V současné době je případ nadále v šetření celníků. Po doručení potřebných odborných vyjádření bude věc předána s návrhem na zahájení trestního stíhání dvou podezřelých osob (muži ve věku 47 a 54 let), kterým hrozí trest odnětí svobody až na pět let, zákaz činnosti a peněžitý trest. Ve věci zajištěného zboží bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o propadnutí ve prospěch státu.

V letošním roce se jedná již o několikátý případ tohoto druhu, kdy jihočeští celníci zajistili větší množství podezřelého alkoholu. 8. listopadu byla odhalena na Českobudějovicku nelegální výrobna lihovin. Při domovní prohlídce celníci zajistili celkem 88 litrů destilátů, ve spotřebitelském balení připravených k prodeji. Srovnatelným případem svého druhu je realizace akce s krycím názvem „NAVIS“, kdy v květnu loňského roku jihočeští celníci zajistili cigarety, řezaný tabák, alkoholické výrobky, komponenty na výrobu alkoholických výrobků a také kompletní stáčecí zařízení určené k plnění, uzavírání a označování alkoholických výrobků ve spotřebitelských baleních.

         


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky