CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 11.02.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci bilancovali rok 2012

Částkou ve výši téměř čtyř miliard korun, která v sobě zahrnuje příjmy na clech a na daních, přispěli za rok 2012 do státního rozpočtu celníci na jihu Čech. Největší částka ve výběru spotřebních daní připadá na minerální oleje, a to více jak dva a půl miliardy korun. Více jak 433 milionů korun inkasovali na spotřební dani z lihu a lihovin, 284 milionů na spotřební dani z piva, 321 tisíc korun na spotřebních daních z vína, tabáku a tabákových výrobků. Celníci spravují také tzv. ekologické či energetické daně, tj. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. V roce 2012 zde vybrali částku téměř 316 milionů korun. Na cle ze zboží, které je na území České republiky dovezené ze zemí mimo Evropskou unii, vybrali částku převyšující 87 milionů korun. Celní správa ČR vybrala za rok 2012 na spotřebních daních a cle celkem 146,5 miliard korun. Výběr spotřební daně patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu.

Se správou spotřebních daní také souvisí kontrolní činnost a vyhledávání nelegálního zboží. Patří sem kontroly zaměřené na přepravu a prodej zboží podléhajícího spotřební dani nebo odhalování skladů a nelegálních výroben tohoto zboží. Především se jedná o minerální oleje, cigarety, tabák a alkohol. U minerálních olejů zabránili jihočeští celníci v úniku na spotřební dani ve výši více jak dva miliony korun. U cigaret, tabákových výrobků a lihovin by únik na spotřební dani činil téměř tři miliony korun. Největší případ skončil v září 2012 závěrečnou realizací pod krycím názvem CASTELLO. Českobudějovičtí celníci zajistili 517.900 kusů nezdaněných cigaret a 321 litrů lihovin neoznačených kontrolní páskou. Minimální spotřební daň z jedné cigarety byla přitom 2,10 Kč. Únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na více jak 1 milion korun.

Také rok 2012 byl ve znamení kontrol týkajících se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Jihočeští celníci zajistili velké množství padělků a napodobenin různého druhu zboží. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by převyšovala částku 125 milionů korun, která koresponduje s prodejní hodnotou originálních výrobků. Nejvíce zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a CD a DVD nosiče. Dále se jedná o výrobky kožené galanterie, sportovní zboží, hodinky, obuv, kosmetiku, pracovní nástroje, hračky apod.

Celní úřady loni na jihu Čech v 55 případech kontrolovaly, zda cizinci, kteří v jejich regionu pracují, tak činí v souladu se zákonem o zaměstnanosti. 13 cizinců z celkově 137 zkontrolovaných pracovalo bez platného povolení k zaměstnání. Dalších 12 cizinců vykonávalo práce, které byly s vydanými povoleními v rozporu, anebo nebyla splněna informační povinnost zaměstnavatele daná zákonem o zaměstnanosti. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, obchodu (včetně tržnic), zpracovatelského průmyslu (včetně automobilového průmyslu), služeb včetně autoopravárenství, potravinářství, zemědělství, lesnictví, chemického průmyslu, kovovýroby a stravovacích a ubytovacích služeb. 

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky