CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 13.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Celníci zajistili luxusní vozidlo odcizené v Německu

V rámci výkonu služby prováděli jihočeští celníci v pátek 10. ledna kontrolní činnost na silnicích v jihočeském kraji. Jedna z mobilních hlídek celníků se pohybovala na úseku silnice I/3 ve směru České Budějovice – Dolní Dvořiště. V dopoledních hodinách dostali prostřednictvím operačního centra aktuální informaci o tom, že v Německu bylo odcizeno osobní vozidlo Audi A6 kombi Allroad béžové barvy. Součástí tohoto upozornění bylo i sdělení o variantě, že automobil se může pohybovat přes Rakousko do České republiky s cílovou destinací v Polsku.

V odpoledních hodinách se celníci pohybovali na mostě u sjezdu do Kamenného Újezdu. Při monitorování provozu na pozemní komunikaci si všimli přijíždějícího vozidla, které odpovídalo popisu hledaného vozidla. Celníci následně osobní automobil německé imatrikulace, který řídil 45 - letý polský státní příslušník, u odbočky na Homole zastavili. Již na první pohled bylo zřejmé, že podezření bylo oprávněné. U automobilu byl evidentně vylomen zámek u levých předních dveří a v zapalování nebyl vložen originální klíč, ale pouze jeho plastová náhrada. Ve vozidle se nacházel pouze řidič, který byl vyzván k jeho opuštění a předložení dokladů k vozidlu. Řidič prohlásil, že žádné požadované doklady k vozidlu nemá. Poté mu byl odebrán mobilní telefon, celníci také vyjmuli klíč ze zapalování a následně byla přivolána hlídka Policie ČR. Celníci také provedli prohlídku celého vozidla s negativním výsledkem. V automobilu byly nalezeny pouze osobní věci řidiče a v zavazadlovém prostoru tři prázdné plastové obaly zabalené v modrých igelitových pytlích.

Na jihu Čech se jedná o případ svého druhu ojedinělý. Jihočeští celníci tak přispěli k tomu, že vozidlo, jehož hodnota se pohybuje v přepočtu okolo částky dvou milionů korun, bude vráceno svému majiteli. Podobný případ se stal v březnu 2012, kdy jihočeští celníci zajistili na parkovišti u Sportovní haly v Českých Budějovicích autobus, který byl odcizen v Itálii. Zatím největší případ podobného druhu se stal v roce 2010, kdy jihočeští celníci nalezli odstavené tahače a návěsy v prostorách areálu firmy v Českých Budějovicích. Jednalo se o sedm tahačů a osm návěsů italské a německé imatrikulace v hodnotě několika desítek milionů korun, které byly vedeny jako odcizené v rámci Schengenského informačního systému a byly hledané v rámci trestního řízení.






Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky