CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 19.12.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci zabránili nelegální distribuci alkoholu a tabákových výrobků

Tisíce litrů lihu a desítky tisíc cigaret zajistili v prosinci jihočeští celníci v rámci akce zaměřené na boj proti distribuci nezdaněných alkoholických a tabákových výrobků. Zabránili tak daňovému úniku ve výši 639 013 Kč.

V první fázi akce „Fortuna“ provedli jihočeští celníci na Jindřichohradecku 4 domovní prohlídky a 7 prohlídek jiných prostor a pozemků. Při nich zajistili 3 924 litrů lihu bez kontrolních pásek, 307 litrů ovocných destilátů, 54 760 kusů cigaret bez platných tabákových nálepek a 11 kilogramů tabáku. Již v průběhu prohlídek celníci alkoholické nápoje namátkově testovali na přítomnost metanolu. Využili k tomu mobilní Ramanův spektrometr, který mimo jiné umožňuje rychle a spolehlivě detekovat závadný alkohol s nebezpečným obsahem metanolu i v uzavřené lahvi. Výsledky namátkových testů byly negativní.

V další fázi realizace trestní věci byly provedeny dvě domovní prohlídky a tři prohlídky jiných prostor a pozemků. Také tyto prohlídky byly úspěšné. Svědčí o tom zajištění dalších alkoholických výrobků bez kontrolních pásek, alkoholických výrobků s kontrolními páskami, u kterých však nebylo prokázáno zdanění, destilačního zařízení, nelegálně držené zbraně a nábojů, dále pak omamných a psychotropních látek a prekurzorů.

V souvislosti s potřebou provést další úkony v trestním řízení byly zajištěny tři osoby. Jednalo se o Čechy ve věku mezi padesáti až šedesáti léty. Pokud se u nich potvrdí podezření například ze spáchání trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, mohou ve vězení strávit až osm let.



por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky