CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 02.02.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci se za uplynulým rokem mohou ohlédnout s hrdostí

V roce 2015 dosáhli celníci na jihu Čech řady úspěchů, a to nejen při výběru cel, daní a ostatních poplatků, ale také v dalších oblastech své činnosti.

Pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj vybrali v roce 2015 na clech, daních a ostatních poplatcích bezmála čtyři a půl miliardy korun. To je o 12 procent více, než v roce 2014. Největší část tohoto významného příspěvku do státního rozpočtu tvořily spotřební daně. Jen na dani z minerálních olejů vybrali celníci na jihu Čech přes tři miliardy korun, což je o 15 procent více než v roce předchozím. Na dani z lihu a lihovin pak vybrali 325 milionů korun a na dani z piva 341 milionů korun.  Dalších 353 milionů korun pak činil výběr takzvané energetické či ekologické daně, tedy daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. O více než 25 procent také vzrostl výběr daně z tabákových výrobků. Po projednání více než třinácti tisíc jednotných správních dokladů v režimu dovoz, pak jihočeští celníci na clech za zboží, které je na území České republiky dováženo ze zemí mimo Evropskou unii, vyměřili částku přes 104 milionů korun, což je meziroční nárůst o více než osm procent.

Jihočeští celníci z odboru Pátrání (v postavení orgánu činného v trestním řízení) řešili, na úseku trestně právní odpovědnosti fyzických a právnických osob, řadu závažných případů, a to zejména v oblasti zkrácení daně, poplatku podobné povinné platby (§ 240 TZ), porušení práv k ochranné známce a jiným označením (§ 268 TZ) a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami (§ 299 TZ). V uplynulém roce zadokumentovali, v rámci jimi šetřených případů, škodu ve výši bezmála 114 milionů korun.
V uplynulém roce pokračovala na jihu Čech úzká součinnosti celníků s pracovníky policie  a finanční správy v rámci takzvané daňové „KOBRY“. Společně řešili případy rozsáhlé a sofistikované trestné činnosti na úseku daní, u nichž škoda na dani dosáhla částky téměř 60 milionů korun.

Pracovníci oddělení Správního trestání v roce 2015 evidovali 306 vyřízených případů. Nejvyšší pokutu, a to ve výši 228 tisíc korun, uložili daňovému subjektu za pozdní vrácení kontrolních pásek dle zákona o povinném značení lihu. Celkem uložili sankce ve výši přesahující dva miliony korun.
Ani v uplynulém roce jihočeští celníci nepolevili v intenzivní kontrolní činnosti zaměřené na oblast ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Tato problematika je nadále spojena především s příhraničními tržnicemi, kde přetrvávají pokusy o skrytou formu nabídky a prodeje padělků a napodobenin. Celková hodnota zajištěného zboží, vyčíslená v ceně originálních výrobků, přesáhla částku 62 milionů korun. Největší podíl zajištěného zboží připadá, obdobně jako v předcházejících letech, na textilní výrobky, obuv a koženou galanterii, CD a DVD nosiče, kosmetiku a hodinky.

Pracovníci odboru Dohledu zjistili v minulém roce více než dva tisíce případů porušení předpisů a na pokutách uložili více než jeden a půl milionu korun. Například u dálničních známek zjistili bezmála 1 300 případů porušení předpisů, u mýtného pak téměř 500. Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Jihočeského kraje odvedli v rámci 113 kaucí bezmála tři miliony korun.  Probíhaly i kontroly v oblasti zaměstnávání cizinců. Pracovníci oddělení Dohledu nad subjekty provedli za rok 2015 celkem 48 kontrol se zaměřením na dodržování zákona o zaměstnanosti, 22 z nich s pozitivním výsledkem. Celkově bylo prověřeno   224 osob (116 ze zemí EU, 108 ze zemí mimo EU), z nichž tři pracovaly bez povolení úřadu práce, u 58 osob nesplnil zaměstnavatel příslušnou oznamovací povinnost. Kontroly směřovaly především do oblasti stavebnictví, obchodu (včetně tržnic), zpracovatelského průmyslu, potravinářství, zemědělství, lesnictví, stravovacích a ubytovacích služeb.

Úspěšný rok mají za sebou i pracovníci odboru Správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2015 vybrali v rámci dělené správy a na celních a daňových poplatcích přes 240 milionů korun.  Převzali bezmála 28 tisíc rozhodnutí (pokuty Policie ČR, ostatní pokuty, poplatky a předpisy uložené jinými správními orgány). V rámci vymáhání těchto uložených platebních povinností vydali bezmála čtyři tisíce exekučních příkazů a vymohli přes pět a půl milionu korun.

Celní úřad pro Jihočeský kraj je v rámci České republiky jediným kompetentním orgánem ve věci Oprávněného hospodářského subjektu (AEO), což je osvědčení potvrzující, že jeho držitel je v rámci mezinárodního dodavatelského řetězce bezpečným a spolehlivým partnerem. Pracovníci oddělení AEO, APEO a EORI v roce 2015 přijali celkem 60 žádostí o vydání osvědčení (35 žadatelů v tomto roce osvědčení získalo), u devíti držitelů osvědčení provedli následné prověření, resp. přehodnocení, plnění podmínek a kritérií po vydání certifikátu a zajistili také provedení šesti konzultací s jiným členským státem EU.

Také výsledky činnosti pracovníků oddělení Kanceláře ukázaly výrazný růstový trend. V uplynulém roce poprvé překročil počet jimi zpracovaných čísel jednacích hranici 100 tisíc. Pozitivní je, že se v roce 2015 potvrdil trend zjednodušování administrativy, tedy nárůstu počtu elektronických podání (jejich počet přijatých datovou schránkou vzrostl o 73 %) na úkor podání fyzických, která jsou pro veřejnost časově a administrativně náročnější.

Z uvedených skutečností a čísel je zřejmé, že 230 celníků a 86 občanských zaměstnanců Celního úřadu pro Jihočeský kraj splnilo v roce 2015 své úkoly úspěšně.


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky