CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 06.02.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Úspěšná bilance jihočeských celníků

Výsledky roku 2016 ukazují, že byl pro jihočeské celníky skutečně úspěšný. Dokázali v něm efektivně vybírat cla, daně a ostatní poplatky a odhalit řadu pokusů o porušení celních a daňových předpisů. 

V roce 2016 bylo pracovníky Celního úřadu pro Jihočeský kraj vyměřeno a inkasováno přes 4,7 miliardy korun. To je o 61 milionů korun více než v roce předchozím. Na každého pracovníka celního úřadu tak statisticky připadá výběr bezmála 20 milionů korun. Největší část tohoto významného příspěvku do státního rozpočtu opět tvořily spotřební daně. Jen na dani z minerálních olejů vybrali celníci na jihu Čech přes tři miliardy korun, čímž její výběr stoupl o více než 2 procenta oproti roku 2015. Na dani z lihu a lihovin pak vybrali 313 milionů korun a na dani z piva 306 milionů korun.  Dalších 417 milionů korun pak činil výběr takzvané energetické či ekologické daně, tedy daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. O více než 24 procentních bodů vzrostl výběr daně z tabákových výrobků.  Po projednání více než 13 tisíc jednotných správních dokladů v režimu dovoz, pak jihočeští celníci na clech za zboží, které je na území České republiky dováženo ze zemí mimo Evropskou unii, vyměřili částku přes 116 milionů korun, což je meziroční nárůst o více než sedm procent.

Jihočeští celníci z odboru Pátrání (v postavení orgánu činného v trestním řízení) řešili, na úseku trestně právní odpovědnosti fyzických a právnických osob, řadu závažných případů, a to zejména v oblasti zkrácení daně, poplatku podobné povinné platby (§ 240 TZ), porušení práv k ochranné známce a jiným označením (§ 268 TZ) a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami (§ 299 TZ). Příkladem jejich úspěšné akce může být zásah proti nelegálním obchodníkům se slonovinou, při němž bylo zajištěno celkem 126 kilogramů surové slonoviny a výrobků ze slonoviny v hodnotě šesti milionů korun. Odbor Pátrání byl součástí celního úřadu pouze do 31. 7. 2016, poté byl organizačně převeden pod Generální ředitelství cel.

V roce 2016 evidovali pracovníci oddělení Správního trestání 447 vyřízených případů. Nejvyšší pokutu, a to ve výši 800 tisíc korun, uložili daňovému subjektu za porušení zákona o spotřebních daních. Celkem uložili sankce ve výši bezmála šesti milionů korun. Nejvyšší počet odvolání podali účastníci řízení proti rozhodnutím o přestupcích a správních deliktech dle zákona o pozemních komunikacích (mýto, dálniční známky, přetížení vozidel). Nejméně odvolání podali příjemci rozhodnutí o správním deliktu v oblasti porušování celních předpisů.

Intenzivní kontrolní činnost prováděli jihočeští celníci také v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví. Celková hodnota zajištěného zboží, vyčíslená v ceně originálních výrobků, přesáhla částku 40 milionů korun. Největší podíl zajištěného zboží připadá, stejně jako v předcházejících letech, na textilní výrobky, obuv a koženou galanterii, CD a DVD nosiče, kosmetiku a hodinky.

Pracovníci odboru Dohledu zjistili v minulém roce více než dva tisíce případů porušení předpisů. Například u mýtného zjistili téměř 1 500 a u dálničních známek více než 500 případů porušení předpisů. Kontroly probíhaly mimo jiné i v oblasti zaměstnávání cizinců, přeprav vybraných výrobků, veterinárního zboží, minerálních olejů, odpadů. V souvislosti s kontrolním vážením vozidel vybrali jihočeští celníci na pokutách bezmála 100 tisíc korun a ve spojitosti s kontrolou přepravních povolení bezmála čtvrt milionů korun.  Při kontrolách zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti pak zjistili 35 případů jeho porušení.

Také pracovníci odboru Správy příjmů a vymáhání dosáhli v roce 2016 výborných výsledků. Celkově v rámci dělené správy vybrali bezmála 275 milionů korun, tedy více než dvojnásobek než v předešlém roce. Dále mimo jiné prověřili přes dva tisíce insolvenčních vyhlášek, vydali osm a půl tisíce vyrozumění o nedoplatku a předepsali bezmála 18 tisíc pokut. Exekučně pak vymohli téměř 10 milionů korun.

Celní úřad pro Jihočeský kraj je v rámci České republiky jediným kompetentním orgánem ve věci Oprávněného hospodářského subjektu (AEO), což je povolení potvrzující, že jeho držitel je v rámci mezinárodního dodavatelského řetězce důvěryhodným, bezpečným a spolehlivým partnerem. Pracovníci oddělení AEO, APEO a EORI v roce 2016 vydali 69 povolení AEO, tedy téměř dvojnásobek oproti roku 2015, čímž se potvrdil trvající trend rostoucího zájmu o tento druh certifikace. V 11 případech zamítli žádost o vydání povolení AEO. Dále dvě povolení zrušili a dvě pozastavili z důvodu neplnění stanovených podmínek a kritérií. Od roku 2008 již vydali celkem 258 povolení AEO.

Uvedené skutečnosti a výsledky samozřejmě zdaleka nemohou postihnout veškerou činnost pracovníků Celního úřadu pro Jihočeský kraj. Uvedené skutečnosti a čísla ovšem i tak bezesporu prokazují, že 199 celníků a 49 občanských zaměstnanců Celního úřadu pro Jihočeský kraj na pracovištích v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Strakonicích a Táboře splnilo v roce 2016 své úkoly úspěšně. Rok 2017 pak před celníky staví nové úkoly, zejména v oblasti kontrol evidence tržeb a hazardu.


por. Mgr. Emanuel Breicha
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 727 810 954
fax: +420 386 714 200
e-mail: e.breicha@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky