CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21  České Budějovice

V Českých Budějovicích 22.02.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Na jihu Čech se opět rozjely padělky zboží

Každý měsíc jsou celníky prováděny namátkové kontroly v provozovnách se zbožím, kdy se zaměřují se na dozor nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušující práva duševního vlastnictví. Jak v měsíci lednu, tak v měsíci únoru, bylo hlídkami jihočeských celníků zjištěno a následně zadrženo zboží porušující práva z ochranné známky.

Nejzávažnější porušení však bylo zjištěno při jedné z kontrol v provozovně ve Vyšším Brodě, kde bylo celníky zjištěno a následně zadrženo zboží, a to jak textilní (trika, mikiny, tepláky, různé oděvní doplňky), dále obuv (dámská i pánská), sluneční brýle, tak i dětské hračky (stavebnice, plyšové hračky, postavičky, panenky), celkem ve stovkách kusů, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda cca 2.709.000,- Kč.

Jednalo se o padělky světoznámých značek. Za zmínku stojí fashion značka New Balance a plyšové hračky značky Spongebob, jejichž padělky se na trhu opětovně objevily.

Veškeré takto zjištěné a zadržené zboží bylo uloženo ve skladu celního úřadu. Osobám, které nakládaly se zbožím porušujícím právo duševního vlastnictví hrozí v případě přestupkového řízení pokuta až do výše 10.000.000,- Kč. V případě, že se majitelé ochranných známek rozhodnou využít tzv. zjednodušený postup, bude bez dalšího řízení zboží zlikvidováno, bez další sankce pro prodejce tohoto zboží.


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky