CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21 České Budějovice

V Českých Budějovicích 28.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Zadržené padělky zboží na jihu Čech od začátku roku přesahují hodnotu 5 milionů korun

Jihočeští celníci svou mravenčí prací úspěšně bojují s objevujícími se padělky zboží známých světových značek, a to jak v kamenných provozovnách, tak na stáncích a tržnicích, zejména poblíž hraničních přechodů s Rakouskem. Některé kontroly probíhají v součinnosti a ve spolupráci s inspektory České obchodní inspekce. Padělané zboží totiž často nesplňuje přísné podmínky pro certifikaci nezávadnosti a neprochází potřebnou atestací a zkouškami, jako zboží originální. Takové zboží může být nebezpečné a zdravotně závadné, zejména, pokud se týká dětských hraček.

Od ledna letošního roku do poloviny dubna se takto podařilo zadržet tisíce kusů zboží porušující práva z ochranné známky, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda ve výši téměř 4 miliony korun.

Posledním větším záchytem, který tuto bilanci navýšil až na částku převyšující 5 milionů korun, se uskutečnil po velikonočních svátcích, kdy v sobotu 23. dubna prováděli jihočeští celníci dozor nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušující práva duševního vlastnictví na tržnici v obci Strážný.

Na tržnici se jim podařilo zjistit a následně zadržet stovky kusů zboží porušující práva z ochranné známky, zejména textilní zboží – oděvy (mikiny, tepláky, trička, bundy), obuv a dámské kabelky známých světových značek, kdy prodejem takového zboží by majitelům ochranných známek vznikla škoda ve výši 1.149.520,- Kč.

Zajímavostí u této kontroly byla určitá důmyslnost prodejců. Ti totiž zboží podezřelé z porušení práva duševního vlastnictví – konkrétně sportovní obuv a trika s krátkým rukávem -  ukryli pod syntetické kožešiny. 


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky