CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihočeský kraj
Kasárenská 6
370 21 České Budějovice

V Českých Budějovicích 09.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihočeský kraj

Jihočeští celníci bilancují loňský rok, vzrostl podíl tradiční role celní správy

Přesto, že byl nelehký, přinesl loňský rok příznivé výsledky ve výběru cel a daní. Jihočeští celníci si tak mohou připsat další úspěšný rok. Přispěli totiž do státního rozpočtu téměř 3 miliardami korun.

Nejvyšší nárůst zaznamenala tradiční role celní správy – celní řízení. Pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v loňském roce v režimu dovozu ze zemí mimo Evropskou unii projednali bezmála 27 tisíc celních prohlášení a vyměřili poplatky na cle v celkové výši přesahující 203 milionů korun. To je nárůst o více než 39 milionů korun oproti roku předešlému.

Celkově největší podíl na příspěvku do státního rozpočtu si připsala agenda spotřebních daní. Pracovníci celního úřadu vyměřili na spotřebních daních více než 2,2 miliardy korun. Z toho pomyslné první místo zaujímá vyměření spotřební daně z minerálních olejů – více než 1,3 miliardy korun, dále spotřební daně z lihu – více než 344 milionů korun, ekologické daně – více než 321 milionů korun a daň z piva – více než 241 milionů korun. Meziroční nárůst o 30 procent na částku bezmála půl milionu korun zaznamenala výměra daně z vína a meziproduktů.

Úspěšný rok má za sebou též odbor Správy příjmů a vymáhání, jehož pracovníci v loňském roce v rámci dělené správy na poplatcích a pokutách přispěli do státního rozpočtu částkou přesahující 344 milionů korun, což je o více než 28 milionů korun více než roce předešlém. 


por. Bc. Radek Kréda
Tiskový mluvčí CÚ pro Jihočeský kraj
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 814
e-mail: r.kreda@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky