CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 24.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Desítky kilogramů konopí, padělky i alkohol

        Čerstvé konopí o váze 43 kilogramů, textil a kabelky označené ochrannými známkami a 209 lahví alkoholu s bulharskými kolky zajistili jihomoravští celníci při silničních kontrolách v průběhu minulého týdne.

        Ve středu večer hlídka celníků zastavila ke kontrole vůz Honda Civic s českou poznávací značkou na dálnici u bývalého hraničního přechodu v Lanžhotě. Vozem cestovali tři muži. Na otázku celníků, zda převážejí nějaký alkohol, cigarety, zbraně nebo drogy, řidič odpověděl, že veze „zelí“.

        V zavazadlovém prostoru celníci našli dva pytle a sportovní tašku naplněné nařezanými zelenými rostlinami. Jeden pytel se stejným obsahem se nacházel i na zadním sedadle. Provedený orientační narkotest pozitivně reagoval na přítomnost marihuany. Celníci k případu přivolali kolegy z Celní protidrogové jednotky, kteří muže zadrželi a po provedení nezbytných úkonů je předali s návrhem na zahájení trestního stíhání Policii ČR.

        V případě prokázání spáchaní trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí mužům peněžitý trest případně trest odnětí svobody až na pět let. Vzhledem k tomu, že jeden z mužů byl za podobný trestný čin již odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody až na deset let.

        V sobotu na dálnici D2 celníci zkontrolovali bulharskou dodávku Mercedes Sprinter. Mezi zavazadly našli pytle a tašky s textilem a kabelkami označenými ochrannými známkami. K vlastnictví zboží se nikdo nepřihlásil. Řidič uvedl, že měl zboží dovézt do Polska na trh. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně jeden a tři čtvrtě milionu korun. Zboží bylo zajištěno, a pokud se prokáže, že se jedná o padělky a nebude pachatel zjištěn, bude zabráno.

        V neděli odpoledne celníci zastavili na dálnici D2 další bulharskou dodávku. Řidič popřel, že by převážel jakékoliv zboží, prohlídka vozu však prokázala opak. Pod zadními sedadly, na dveřích i pod zavazadly a osobními svršky celníci našli celkem 209 lahví alkoholu s bulharskými kontrolními páskami. K jejich vlastnictví se přiznal jeden z cestujících. Muž skončil v cele předběžného zadržení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.

       Policejní orgán celního úřadu ve zkráceném přípravném řízení případ předal státnímu zástupci k dalším úkonům. V úterý 22. října byl muži rozhodnutím Městského soudu v Brně uložen trest propadnutí zboží a vyhoštění z území České republiky na dva roky.

por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky