CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 20.02.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Potrestán do dvou dnů

Čtyři měsíce odnětí svobody s podmínkou na dva roky, vyhoštění na jeden rok, propadnutí věci a doměření dlužné spotřební daně ve výši přibližně 42 000 korun, to je trest pro bulharského řidiče, který v útrobách dodávkového vozu převážel kontraband 16 000 cigaret bez platné tabákové nálepky.

V sobotu dopoledne kontaktovala pracovníky celního úřadu policejní hlídka, která na 41. kilometru dálnice D2 ve směru na Brno kontrolovala bulharskou dodávku. Nejprve ověřili dálniční známku a poté chtěli zkontrolovat světlomety vozu. Pod kapotou motoru při tom našli sedm kartonů cigaret s bulharskými tabákovými nálepkami, a proto přivolali zástupce celního úřadu jako příslušné správce daně.

Poněvadž ve voze cestovalo sedm osob, odpovídalo by zjištěné množství cigaret povolenému limitu pro osobní spotřebu. Nicméně celníci zvyklí na podobné případy neponechali nic náhodě. Podrobně zkontrolovali interiér vozu a všechna zavazadla. Z nejrůznějších míst pak postupně vytahovali další kartony cigaret – 11 z pod kapoty, 10 z pod sedadel, 19 z kufru a 12 z dvojitého dna cestovní tašky. Překvapení skrývala i kartonová krabice s reproduktorem, zdánlivě ještě nová, nerozbalená. Po jejím otevření a demontáži reproduktoru celníci našli dalších 29 kartonů.

K vlastnictví cigaret se přiznal řidič. Celníci na místo přivolali kolegy z oddělení Odhalování daňových podvodů, kteří případ jako policejní orgán celní správy převzali k trestnímu prověřování. Vzhledem k tomu, že byly splněny podmínky stanovené trestním řádem pro zkrácené přípravné řízení, celníci tuto možnost využili. Návrh dalšího postupu předali v neděli dozorujícímu státnímu zástupci, který následně podal návrh na potrestání Okresnímu soudu v Břeclavi. V pondělí dopoledne soud rozhodl.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky