CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 02.07.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Převozce kontrabandu potrestán

Neznačené cigarety, sekt a lihoviny ve skleněných lahvích a velké množství blíže neurčené lihoviny v PET lahvích ukrývala moldavská dodávka, kterou zastavili celníci na jižní Moravě.

Minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek kontrolovali příslušníci mobilního dohledu celního úřadu společně s kolegy z Generálního ředitelství cel vozidla na dálnici D2 nedaleko Lanžhota. Vytipovaná vozidla byla zkontrolována i pomocí velkokapacitního mobilního rentgenu.  

Krátce před půlnocí celníci zastavili dodávku s moldavskou mezinárodní poznávací značkou. Řidič vypověděl, že veze do Dublinu pouze 70 litrů vína, ale žádné doklady ke zboží nepředložil. Při kontrole nákladového prostoru celníci našli 74 lahví lihovin, 47 lahví šumivého vína a celkem 233 litrů neznámé tekutiny lihového zápachu v PET lahvích. Díky použití Ramanova spektrometru celníci zjistili, že se jedná o lihovinu s obsahem etanolu vyšším než 22 %.

Rentgenové snímky vozidla navíc ukázaly nestandartní výplň konstrukčních dutin. Celníci z nich postupně vytáhli 17 kartonů cigaret s moldavskými tabákovými nálepkami. Vzhledem k podezření, že došlo ke spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, byli oba muži zadrženi a případ převzali kolegové z odboru Pátrání Generálního ředitelství cel. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 17 000 korun.

Poněvadž byly splněny všechny zákonem uložené podmínky, celníci případ řešili ve zkráceném přípravném řízení a již v pátek Okresní soud Brno – venkov na návrh státního zástupce rozhodl o potrestání řidiče. Zatím nepravomocně mu byl uložen trest propadnutí zboží, vyhoštění na dobu tří let a podmíněný trest odnětí svobody na pět měsíců se zkušební dobou 18 měsíců.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky