CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 12.07.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Vodní dýmka zůstane bez tabáku

120 jednotlivých balení tabáku do vodních dýmek o celkové hmotnosti 24 kilogramů zajistila hlídka jihomoravských celníků při kontrole vozidel na dálnici D2.

Minulý týden ve čtvrtek kontrolovala jedna z hlídek celníků vozidla na dálnici D2. Při tom si všimla projíždějící bulharské dodávky s vlekem, která měla propadlou dálniční známku. Pomocí výstražného znamení ji svedla na nejbližší parkoviště u čerpací stanice.

Za chybějící dálniční známku celníci řidiči uložili příkazem na místě pokutu ve výši 1000 korun. Muž si nejprve musel vyměnit potřebný obnos, ale pokutu zaplatil. Následně celníci prověřili řidiče i vozidlo v příslušných databázích a provedli fyzickou kontrolu dodávky a vozidel na vleku.

Uvnitř dodávky i v naložených vozidlech našli kartonové krabice s tabákem do vodních dýmek. V krabicích bylo uloženo celkem 120 balení tabáku, která byla označena německými tabákovými nálepkami. Zákon o spotřebních daních na takové zboží pohlíží jako na neznačené, a tudíž takové, ze kterého nebyla zaplacena spotřební daň. Navíc řidič neměl řádné přepravní doklady, a proto celníci veškerý náklad zajistili.

Vzhledem k předpokládanému úniku na spotřební dani ve výši 68.500 korun si případ převzali kolegové z odboru Pátrání Generálního ředitelství cel. Řidiči hrozí obvinění z trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a v případě jeho prokázání pak může být potrestán odnětím svobody až na tři roky nebo zákazem činnosti.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky