CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Jihomoravský kraj
Koliště 17
602 00 Brno

V Brně 28.02.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Miliardy do státního rozpočtu

Částkou převyšující pět miliard korun přispěli v loňském roce do státního rozpočtu jihomoravští celníci. Celá celní správa odvedla do státního rozpočtu více než 162 miliard korun – tisková zpráva.

Výběrem cla, některých daní a poplatků tak celní správa významnou měrou přispívá k plnění státního rozpočtu. Cílem přiložené výroční zprávy Celního úřadu pro Jihomoravský kraj za rok 2023 je proto poskytnout veřejnosti základní přehled o činnostech, které celní úřad vykonává, jaké poplatky vyměřuje, vybírá či vymáhá a ve vybraných parametrech je porovnat s roky předchozími.

Největší část příjmů již tradičně představuje výběr spotřební daně, a to ve výši přibližně 3,3 miliardy korun, na které se nejvíce podílí spotřební daň z minerálních olejů a lihu. Druhým nejvyšším příjmem je výběr poplatků z celního řízení ve výši přibližně jedné miliardy korun, a pak přibližně tři čtvrtě miliardy korun vybrané v rámci dělené správy.

Výroční zpráva Celního úřadu pro Jihomoravský kraj zahrnuje nejen oblasti správy cel, spotřebních daní a dělené správy, ale také přehled o realizované kontrolní činnosti úřadu v oblasti provozování hazardních her, v oblasti výkonového a časového zpoplatnění (mýto a dálniční známky), v oblasti přepravy zboží podléhajícího zvláštním režimům a dalších.

Výroční zpráva CÚ JMK 2023.pdf


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky