CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 06.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Karlovarští celníci měli v loňském roce napilno

Příslušníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj nevybírají jen clo, daně a ostatní poplatky, ale bojují i proti daňovým únikům a provádějí kontrolní činnost dle svěřených kompetencí.

V minulém roce vybrali na cle ze zboží dovezeného ze zemí mimo EU téměř 130 milionů korun, na spotřební dani, která patří k nejvýznamnějším příjmům státního rozpočtu, inkasovali přes 600 milionů korun.

Při kontrolách vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele se karlovarští celníci loni zaměřovali nejen na tržnice, ale také na kamenné obchody. Zajistili přes 10 tisíc padělků či napodobenin značkového zboží a pirátských nahrávek na CD a DVD. Hodnota zajištěného zboží vyčíslená v ceně originálních výrobků přesáhla 18 milionů korun.

Celníci neustávali ani v boji proti daňovým únikům. Ve svém regionu kontrolovali přepravy, skladování i značení tabákových výrobků, lihovin a minerálních olejů. Během loňského roku zajistili téměř 1,3 milionů kusů nezdaněných cigaret různých značek a přes 250 kilogramů tabáku a tabákových listů. Ve skladech skončilo přes tisíc litrů podezřelých lihovin, jejichž majitelé neprokázali jejich řádné zdanění. Celníci dále zajistili téměř 9 tisíc litrů minerálních olejů. Zabránili tak celkovému úniku na daních a dalších poplatcích ve výši bezmála 2,2 milionů korun.

Karlovarští celníci kontrolují zpoplatnění rychlostní komunikace R6 na úseku od Karlových Varů do Chebu v délce necelých 50 kilometrů. Na uvedeném úseku v loňském roce zjistili 356 případů nezaplaceného mýta a 2 058 případů chybějícího dálničního kuponu. Za tyto přestupky uložili řidičům pokuty ve výši bezmála 3 miliónů korun. V celkem 167 případech celníci neuložili pokutu na místě a přestupky postoupili do správního řízení. Samozřejmostí byla možnost zaplatit pokutu platebními terminály, kterými jsou vozidla celní správy vybavena.

Celní úřad pro Karlovarský kraj loni provedl v různých firmách a provozovnách v Karlovarském kraji 25 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Ve 14 případech zjistili výkon činnosti pro zaměstnavatele bez pracovního povolení. U dalších 35 cizinců nebyla zaměstnavateli splněna informační povinnost vůči úřadům práce, dána zákonem o zaměstnanosti. Mezi přistiženými cizinci byli nejčastěji občané z Bulharska. Odhalené případy porušení předal celní úřad příslušným institucím k zahájení správního řízení a uložení sankce.


por. Mgr. Lucie Foltová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 263
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: LFoltovaMgr@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky