CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Karlovarský kraj
Dubová 8
360 04  KARLOVY VARY

V Karlových Varech 16.06.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Karlovarský kraj

Kontroly na tržnicích pokračují

Karlovarští celníci zajistili během víkendu v rámci celostátní akce „DIOR“ zboží v hodnotě přesahující 4 miliony korun. 

Druhý červnový víkend proběhla celostátní akce zaměřená na zboží podezřelé z porušení práv duševního vlastnictví, do které se zapojili také karlovarští celníci. Na tržnicích ve Svatém Kříži na Chebsku a v Potůčkách na Karlovarsku provedli 5 kontrol, při nichž zajistili více než 500 kusů zboží.  

Obchodníci v prostorách před stánky i v nich nabízeli zboží, nejčastěji se jednalo o textil, obuv, galanterní výrobky (kabelky, opasky, peněženky), či sluneční brýle, jež bylo neoprávněně označeno logy renomovaných světových výrobců. V případě prodeje, by škoda způsobená majitelům ochranných známek činila více než 4 miliony korun. 

Karlovarští celníci prováděli kontroly i během celého měsíce května, kdy při 17 pozitivních kontrolách zajistili zboží důvodně podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví v hodnotě bezmála 20 milionů korun.   

Od začátku letošního roku zajistili příslušníci odboru Dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj při kontrolách ve svém regionu bezmála 9 tisíc kusů zboží, u kterého vzniklo podezření, že tato práva porušuje a jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující bezmála 40 milionu korun.

Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží, opakovaně ho nabízejí. Zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.


nprap. Lenka Havelková
tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj
tel: +420 353 248 244
mobil: +420 725 808 036
fax: +420 353 248 200
e-mail: l.havelkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky