CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži 04.08.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Celníci kontrolovali prodej alkoholu na festivalech

Velký počet pořádaných kulturních akcí v letních měsících na Vysočině vede celníky z oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Kraj Vysočina ke zvýšeným kontrolám zaměřeným na prodej, značení a zdanění lihovin. Jejich součástí je i kontrola plnění oznamovací povinnosti prodejců lihovin, kterou jim ukládá příslušný zákon.

Minulý týden proběhla kontrolní akce na dvou festivalech konaných na Vysočině – na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou a Váza festu v Novém Městě na Moravě.

Kontrola na Sázavafestu, zaměřená právě na prodej alkoholu na základě oznamovací povinnosti byla negativní. Při kontrole na Váza festu však již celníci zajistili u třech prodejců 84 litrů lihovin. Prodejci nesplnili povinnost ohlásit plánovaný prodej lihovin. Zboží bylo zajištěno a prodejcům hrozí ve správním řízení uložení pokuty a propadnutí zboží.

Jelikož v těchto kontrolách budou celníci i nadále pokračovat, dovoluje se Celní úřad pro Kraj Vysočina znovu upozornit na ustanovení § 133 odst. 4 zákona 353/2003 Sb. o spotřebních daních, podle něhož má každá osoba, která prodává lihoviny (v lahvích i rozlévané) na veřejně přístupných sportovních a kulturních akcích, včetně tanečních zábav, diskoték, poutí i festivalů, povinnost nejpozději 3 pracovní dny před konáním akce o této činnosti informovat celní úřad, v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat.      

Za nesplnění ohlašovací povinnosti nebo při uvedení nesprávných údajů může správce daně právnické nebo podnikající fyzické osobě uložit ve správním řízení pokutu do výše až 1 milionu korun.

Formulář k vyplnění naleznete na stránkách Celního úřadu pro Kraj Vysočina na adrese:   

https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-kraj-vysocina/Stranky/formulare-ke-stazeni.aspx.


por. Bc. Hana Semorádová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: h.semoradova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky