CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži 16.01.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina 

Celníci na Vysočině zajistili při kontrole slivovici a naftu

Při provádění kontrolní činnosti hlídka mobilního dohledu Celního úřadu pro Kraj Vysočina zajistila 271 litrů minerálních olejů a 50 litrů slivovice.

Ve čtvrtek 15. ledna provedli pracovníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina v katastru obce Radostín u Havlíčkova Brodu kontrolu automobilové cisterny s přívěsem. Řidič na dotaz celníků, jaké zboží přepravuje, odpověděl, že neveze žádné zboží. Hlídka si tuto skutečnost chtěla ověřit a tak provedla vizuální kontrolu jednotlivých komor cisterny. V jedné komoře se nacházela nažloutlá tekutina vzhledem a pachem připomínající naftu. K tomuto zboží řidič nepředložil žádné doklady, které by podle zákona o spotřební dani prokázaly jeho zdanění. Ze zboží byly odebrány vzorky a celkem 271 litrů minerálního oleje bylo zajištěno.

Téhož dne ve večerních hodinách  byl kontrole podroben dodávkový automobil Mercedes Vito české imatrikulace, který směřoval po dálnici D1 ve směru na Prahu. Hlídka toto vozidlo zastavila na odstavném parkovišti na 112. km. Ve vozidle cestovali dva muži a jedna žena. Uvnitř dopravního prostředku byly nalezeny dva plastové barely, obsahující bezbarvou kapalinu, která vzhledem a pachem připomínala ovocný destilát v celkovém objemu 50 litrů. Jeden z mužů, který byl vlastníkem této lihoviny, nebyl schopen hlídce prokázat zdanění tohoto zboží, tudíž celníci přikročili k jeho zajištění. Z lihoviny byly následně odebrány vzorky, které budou podrobeny expertíze, se zaměřením na přítomnost metanolu a denaturačních činidel.

Oba případy byly předány k dalšímu řízení. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 10.000,- Kč.


por. Bc. Hana Semorádová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 403
mobil: +420 601 587 507
fax: +420 567310050
e-mail: h.semoradova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky