CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži 16.07.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Kontroly nelegální zaměstnanosti na Vysočině neustávají

Za I. pololetí 2015 celníci oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Kraj Vysočina provedli kontroly nelegální zaměstnanosti ve 34 firmách v kraji. Ve 20 případech s pozitivním výsledkem.

Kontrola nelegální zaměstnanosti je jednou z řady kompetencí celní správy. Kontroly byly zaměřeny na prověření, zda cizinci vykonávají práci pro zaměstnavatele na základě platného pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy a zda práci vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání, zaměstnaneckou nebo modrou kartou, a zda zaměstnavatel splnil dle zákona o zaměstnanosti oznamovací povinnost. Nejpozději v den nástupu těchto osob k výkonu práce je povinen informovat příslušnou pobočku úřadu práce.

Některé kontroly proběhly v součinnosti s Cizineckou policií a Oblastními inspektoráty práce z Jihlavy, Havlíčkova Brodu a Pelhřimova. Zkontrolováno bylo na 390 osob. Nejčastěji se jednalo o Bulhary, Ukrajince, Slováky, Armény a Moldavce. Až na výjimky pracovali ve stavebnictví, pohostinství a výrobních podnicích. U 160 osob nebylo prokázáno splnění informační povinnosti ze strany zaměstnavatele, 19 cizinců nemělo platné pracovněprávní smlouvy nebo jim úplně chyběly. Devět osob, které zde pobývaly a pracovaly na turistické vízum a dle předložených dokladů totožnosti s tímto typem víz nesměly v České republice pracovat vůbec, si převzala cizinecké policie k dalšímu šetření.

Zjištěné případy porušení právních předpisů celní úřad předává příslušnému oblastnímu inspektorátu práce k dalšímu řízení. Za nesplnění informační povinnosti, může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 100 000 korun a jestliže zaměstnavatel zaměstnává cizince bez platného povolení, hrozí mu sankce do deseti milionů korun.

Celní úřad pro Kraj Vysočina bude i nadále v kontrolách pokračovat. 


por. Bc. Hana Semorádová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 403
mobil: +420 567 310 050
fax: h.semoradova@cs.mfcr.cz
e-mail: +420 601 587 507
Skočit na začátek stránky