CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 09.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Kontrolní činnost vysočinských celníků na D1

Celní úřad pro Kraj Vysočina, sídlící na strategickém místě u exitu 112, spravuje 85 kilometrů dálniční tepny D1 a při kontrolách časového zpoplatnění se v rámci Celní správy ČR řadí mezi nejúspěšnější.

Za loňský rok zaznamenali celníci na Vysočině 2904 případů porušení právních předpisů v podobě neuhrazení dálničního poplatku. Na pokutách za tento přestupek vybrali od řidičů na místě téměř 3,6 milionu korun. Od 1. ledna pak přidali do statistiky dalších 237 hříšníků, kteří vyrazili na dálnici bez zaplaceného poplatku. Průměrně za to zaplatili pokutu 1744 korun.

Hlídky výkonového zpoplatnění, střežící zpoplatněné úseky komunikací, odhalily v roce 2022 také nedostatky u 1523 řidičů nákladních vozidel s povinností hradit mýto. Nejčastěji se jednalo o chybné nastavení počtu náprav. Celníci vybrali od těchto řidičů v příkazním řízení 1,4 milionu korun a 58 případů postoupili do správního řízení. Letos zatím v regionu zjistili 247 porušení.

Vedle dohledu nad správným uhrazením dálničních poplatků se vysočinští celníci zaměřují při kontrolách i na evidované nedoplatky za dopravní přestupky. Od 705 účastníků silničního provozu vybrali loni nedoplatky v souhrnné výši bezmála 1,3 milionu korun. Dvěma dlužníkům odebrali z vozidla registrační značku, dokud svůj dluh neuhradili.

Nepříjemným zjištěním loňského roku bylo řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek. Takových šoférů zastavili na Vysočině šestnáct, nelegální přeprava OPL byla odhalena ve 22 případech. Čtyři zastavení řidiči se nacházeli v celostátním pátrání a jedenáctkrát celníci na Vysočině řešili případ nelegálního převozu migrantů, kteří u sebe neměli žádné doklady totožnosti.


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky