CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 09.01.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Kontrolovaný řidič měl na klíně spolujezdkyni a ve vozidle tisíc tablet léku s pseudoefedrinem

Hlídka mobilního dohledu královéhradeckých celníků objevila 7. ledna při kontrole osobního vozidla u bývalého hraničního přechodu Orlické Záhoří 1 000 tablet léku Claritine Active s obsahem pseudoefedrinu. Takovéto léky se zneužívají k výrobě pervitinu.  Celníky při zastavování osobního auta překvapilo, že řidiči na klíně seděla jedna ze spolujezdkyň.

      Osádka osobního vozidla (muž a dvě ženy) registrovaného ve Středočeském kraji cestovala z Polska a celníkům sdělila, že veze pouze osobní věci. Při důkladné kontrole celého vozu celníci mezi osobními svršky nalezli 1000 tablet léku Claritine Active a rovněž injekční stříkačky. Nikdo z osádky vozidla se k lékům, ani k injekčním stříkačkám nehlásil.     

       Celníci léky zajistili a případ dále prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, za který hrozí trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest.       

        V letošním roce se jedná o první případ tohoto druhu. V loňském roce evidují královéhradečtí celníci pět záchytů, při nichž bylo zajištěno 6144 tablet různých léků s pseudoefedrinem. Obdobné případy přepravy léků zaznamenali tento týden také celníci z Celního úřadu pro Liberecký kraj.



por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky