CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 12.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci v Náchodě nepropustili na český trh zásilku slunečních brýlí

      Celníci v Náchodě nepropustili na tuzemský trh zásilku s více jak osmi tisíci kusy slunečních brýlí z Číny v celkové hodnotě bezmála 180 tisíc korun. Zboží nevyhovělo požadavkům na obecnou bezpečnost výrobků, nebylo opatřeno označením CE, nebyla uvedena hodnota UV,  výrobek nebyl opatřen informací pro uživatele.  Zboží bylo vráceno zpět do země původu. 
       
      Na začátku ledna dovozce v celním prohlášení deklaroval dovoz 8 100 kusů slunečních brýlí z Číny se 100% UV filtrem. Fyzickou kontrolou zboží a dokladů celníci zjistili, že na brýlích chybí deklarované označení 100% UV, z tohoto důvodu celní úřad požádal Českou obchodní inspekci o stanovisko, zda dovážený výrobek splňuje kritéria obecné bezpečnosti výrobku. Česká obchodní inspekce provedla rovněž fyzickou kontrolu zboží a sdělila, že zásilka nesplňuje požadavky platných právních předpisů na průvodní dokumentaci a značení a z tohoto důvodu ji nelze propustit do volného oběhu. Zboží bylo koncem ledna vráceno odesílateli. 
        
      Označení CE dokládá, že výrobek byl posouzen před uvedením na trh a splňuje všechny příslušné základní požadavky (např. bezpečnost, ochranu zdraví, ochranu životního prostředí z příslušné směrnice EU). Označení CE umožňuje  pohyb  zboží v rámci trhu  Evropského hospodářského prostoru. Označení CE neznamená, že výrobek byl vyroben v EU a není značkou kvality. Označení CE musí být umístěno viditelně, čitelně a nesmazatelně a je zakázáno používat jakékoliv značky, které s ním lze zaměnit, přesto     existuje vzhledově velmi podobná značka China Export. Pro její podobnost a absenci jakékoliv certifikace je obvykle považována za agresivní marketingový útok na spotřebitele zvyklého na označení CE. Rozdíl mezi oběma značkami je ve  vzdálenosti písmen C a E. China Export má proti evropské značce obě písmena umístěná mnohem blíž.  

 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky