CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 16.06.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Dovoz živočišných produktů ze zahraničí v hledáčku celníků a pracovníků veterinární správy

​        Královéhradečtí celníci společně s pracovníky Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj (KVS) provádějí kontroly zásilek živočišných produktů v souladu se zákonem o veterinární správě.  Kromě průvodních dokladů, ze kterých musí být zřejmé, že zboží prošlo veterinární kontrolou vývozního státu včetně označení zboží (přepravních obalů) kontrolují, zda příjemce zboží předem informoval veterinární správu o příchodu zásilky na místo určení.  Od začátku tohoto roku bylo provedeno celkem 12 společných kontrolních akcí, při kterých bylo zjištěno 36 případů porušení předpisů. V hledáčku celníků a pracovníků veterinární správy se tak ocitlo drůbeží, hovězí, vepřové maso a také sýry, tvaroh, majonéza, čerstvá vejce, jogurty, šlehačka o celkové hmotnosti téměř 33 tun v hodnotě 3,5 milionu korun. 
     

         V jednom případě celníci v měsíci květnu zastavili při běžné kontrolní činnosti na Náchodsku dodávkové vozidlo zahraniční imatrikulace.  Při kontrole nákladového prostoru zjistili přepravu syrového drůbežího masa a paštik. Přivolaná pracovnice KVS konstatovala, že zboží nebylo označeno ani zabaleno v souladu s předpisy a celá zásilka byla vrácena zpět odesílateli.
         Zatím poslední společná kontrolní akce s krycím názvem Pašík proběhla ze dne 15. na 16. června na Trutnovsku. Při ní kontrolní orgány zkontrolovaly celkem 13 zásilek krůtího a kuřecího masa o celkové hmotnosti více jak 11 tun. Dle sdělení pracovnice KVS všechny zásilky přepravované ve čtyřech vozidlech byly předem nahlášeny v souladu se zákonem.
     
       Mezi nejčastější prohřešky patří zanedbání povinnosti informovat KVS o příchodu zboží na místo určení, např. nenahlášení zásilky, nedodržení povinnosti hlášení zásilky 24 hodin předem, ale také rozdíly mezi nahlášeným množstvím zboží a skutečně dováženým, absence obchodních dokladů.  Dalším nedostatkem jsou nesrovnalosti v průvodních dokladech. Za porušení předpisů může veterinární správa uložit sankce dle prohřešku až do výše jednoho milionu korun. 


       Podstatou těchto kontrol je zajistit dodržování zákonných povinností, ale také ochrana českého trhu před živočišnými produkty, které by nesplňovaly kritéria na zdravotní nezávadnost, zabránit dovozu zásilek nejasného původu či živočišných výrobků, které by nebyly pod dohledem Státní veterinární správy.  

        Celní úřad pro Královéhradecký kraj společně s Krajskou veterinární správou SVS pro Královéhradecký kraj budou i nadále v těchto kontrolách pokračovat. 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky