CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 11.08.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Motorkář ujížděl celníkům, našli u něho léky na výrobu pervitinu

Hradečtí celníci pronásledovali ve čtvrtek 10. srpna v odpoledních hodinách na Trutnovsku muže prchajícího na motocyklu s taškou plnou léků s obsahem pseudoefedrinu. Honička se obešla bez zranění a bez poškození vozidel.  

U obce Královec si hlídka celníků mobilního dohledu tipovala při běžné silniční kontrole kolemjedoucí vozidla. Řidič zelené Kawasaki však pokynu k zastavení neuposlechl, vysokou rychlostí objel zastavujícího celníka a pokračoval v jízdě dále do vnitrozemí. Po čtyřech kilometrech ho však již očekávala další hlídka celníků, jež s využitím služebního vozidla vytvořila příčnou překážku a za pomocí donucovacího prostředku, hrozby namířenou střelnou zbraní, ujíždějící motocykl zastavila.  Třiačtyřicetiletý řidič poté na základě výzvy zakročujících celníků položil motocykl a lehl si vedle pozemní komunikace na zem, kde mu byla přiložena pouta. Služební pes vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek s jistotou označil černou tašku umístěnou na nádrži motocyklu, v níž byly uschovány tablety léku Apselan v blistrech bez originálních papírových krabiček. Každá tableta obsahuje 60 mg pseudoefedrinu, jenž je zneužíván k výrobě pervitinu. Ze zajištěného množství 1900 tablet by mohlo být vyrobeno zhruba 84 gramových dávek. Celníci následně zjistili, že muž nedisponuje řidičským průkazem ani se jeho motocykl nenachází v evidenci vozidel.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy mu hrozí trest odnětí svobody v délce jednoho roku až pěti let nebo peněžitý trest.  

Případ dále šetří Celní správa a Policie České republiky.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky