CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 15.02.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Bilance královéhradeckých celníků

Hlídky mobilního dohledu královéhradeckých celníků odhalily v minulém roce téměř 22 tisíc tablet zneužívaných pro výrobu drog. Pašeráci se je snažili ukrývat na různých místech v osobních automobilech, někteří byli dopadeni po několikakilometrové honičce, jeden Čech si pro jejich převoz najal vozidlo taxislužby, jiný před celníky dokonce vylezl na strom.

Při svých kontrolách v silniční přepravě zkontrolovali více než 4 tisíce nákladních i osobních automobilů a zajistili téměř 70 tisíc litrů minerálních olejů, necelých 30 tisíc litrů nezdaněného lihu a lihovin, téměř 7 kilogramu omamných a psychotropních látek, mezi nimi marihuanu, hašiš a amfetamin; dále 110 kilogramu tabáku a 10 tisíc kusů cigaret různých značek bez platných tabákových nálepek. Na kaucích, uložených pokutách a vydaných náhradních přepravních povoleních utržili přes 3 miliony korun. Ve spolupráci se Státní veterinární správou identifikovali nezákonné přepravy u více než 140 tisíc kilogramů živočišných produktů.

Bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním pracovalo 49 cizinců z celkového počtu 396 zkontrolovaných. Mezi nelegálně pracujícími tvořili suverénně největší skupinu, která porušovala zákon o zaměstnanosti, Ukrajinci. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, ale také do průmyslové výroby nebo dřevovýroby. U cizinců ze zemí EU platí zákonem stanovená oznamovací povinnost. Nesplnili ji zaměstnavatelé u deseti z nich.

V oblasti kontrol dodržování zákona o evidenci tržeb provedli hradečtí celníci 528 kontrol, z nichž ve 154 případech shledali porušení. Při kontrolách provozování hazardních her uskutečnili 42 kontrol a zajistili v rámci královéhradeckého kraje 11 herních zařízení.

Celníci kontrolovali také tzv. časové a výkonové zpoplatnění – platný časový poplatek a uhrazení mýtného poplatku u silničních motorových vozidel nebo jízdních souprav s hmotností nad 3,5 tuny. Za rok 2017 odhalili 3206 řidičů, kteří používali dálnici bez platného časového poplatku nebo se snažili oklamat mýtný systém a uložili jim blokové pokuty vyšší než 2,5 milionu korun.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky