CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 27.08.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY A POLICIE ČR - Hip Hop Kemp 2018

Bezpečnostní opatření policistů, strážníků a celníků s názvem "Hip Hop Kemp 2018" je u konce a společně s ním jsou u konce i omezení v dopravě v okolí Festivalparku. V jeho průběhu bylo policisty a celníky zkontrolováno přes 2 400 osob a přes 1 200 automobilů, ať již osobních, nákladních či autobusů. Bylo zadrženo 22 osob, neboť byly podezřelé ze spáchání trestné činu (v drtivé většině na úseku "toxi") a přes 160 osob u sebe mělo menší množství drog, což bylo zadokumentováno a řešeno. Z celkového počtu řidičů jich řídilo pod vlivem alkoholu 13, pod vlivem psychotropních a omamných látek 45 a policisté dokonce zastavili i řidiče, který vůbec neměl řidičské oprávnění. Na kaucích, které se ukládají především za spáchání závažných dopravních přestupků jako garance přítomnosti podezřelého při následném správním řízení, byly uloženy řidičům kauce v celkové hodnotě 850 000 Kč. 

K působení Celního úřadu pro Královéhradecký kraj uvádí por. Ing. Jitka Fajstavrová následující: "Hlídky mobilního dohledu královéhradeckých celníků se účastnily preventivně-bezpečnostní akce od 21. do 23. srpna. V úzké spolupráci s policisty Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje zkontrolovaly stovky osob, pěších nebo přijíždějících na Hip Hop Kemp 2018 v osobních i nákladních automobilech či autobusech. Svoji činnost zaměřily na přepravu zájmového zboží, zejména na omamné a psychotropní látky. Na jejich vyhledávání se významně podíleli také speciálně vycvičení služební psi z Celního úřadu pro Královéhradecký a Pardubický kraj. V rámci společných kontrol celníci poprvé využili jejich nový přístroj zvaný itemizér, který velmi rychle identifikoval s vysokou přesností a citlivostí přítomnost konkrétních omamných a psychotropních látek i ve stopovém množství ze stěrů různorodých ploch. Celníci pomocí speciálních papírků, které následně do přístroje k analýze vložili, stírali volanty, sedadla automobilu, obaly, nebo také dlaně kontrolujících osob či jiné části jejich těl."

Za nejvýraznější úspěch společného působení policistů a celníků považujeme odhalení dvou cizinců, kteří se snažili pronést do areálu více než 610 gramů hašiše, popřípadě odhalení řidiče autobusu, který vezl několik návštěvníků festivalu a který byl pozitivně testován na přítomnost omamných a psychotropních látek v těle. Několik z jeho pasažérů navíc u sebe také mělo drogy. Oba tyto případy i nadále prověřujeme.

Závěrem lze konstatovat, že i letošní ročník potvrdil, že Hip Hop Kemp je z pohledu Královéhradecké policie nejrizikovějším kulturním festivalem a výsledky legitimizují velké nasazení sil a prostředků. Pozitivem pak je například opětovná úzká spolupráce policistů, celníků a obecních strážníků při dohledu na veřejný pořádek doplněná o příslušníky polské policie, případně další státní instituce. 

 

Odkaz na tiskovou zprávu Policie ČR: http://www.policie.cz/clanek/aktualizace-hip-hop-kemp-2018.aspx


kpt. PhDr. Ondřej Moravčík
Tiskový mluvčí KŘP Královéhradeckého kraje
tel: +420 974 522 202
tel: +420 725 946 052
e-mail: ondrej.moravcik@pcr.cz

a

por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky