CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 16.05.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Namísto avizované sody na pálení žáhy vezla pervitin

     V minulých dnech kontrolovala hlídka celníků královéhradeckého mobilního dohledu automobily projíždějící po komunikaci v obci nedaleko Trutnova. Preventivní kontroly zaměřila na dopravu zájmového zboží – lihu a lihovin, tabáku a tabákových výrobků, minerálních olejů a omamných a psychotropních látek. V jejich náročné práci jim pomáhal služební pes Arnošt speciálně vycvičený na vyhledávání narkotik.

     Mezi vytipovanými vozidly skončilo do této chvíle svoji úspěšnou jízdu tmavě modré Audi A4 s jednačtyřicetiletou řidičkou za volantem. „Nic takového nemám" reagovala na dotaz celníků, zda ve voze převáží alkohol, tabák, cigarety, narkotika nebo léčiva. Její slova však záhy vyvrátil čtyřnohý Arnošt, který s jistotou označil černou kabelku umístěnou na předním sedadle spolujezdce. Uvnitř celníci našli dva plastové průhledné sáčky s uzavíratelným závěrem. V jednom z nich se nacházela sušená rostlinná látka připomínající charakteristickým zápachem marihuanu a ve druhém bílá krystalická látka. Obsah kabelky dále vyplňovala nemalá finanční hotovost. Češka se celníkům pokoušela vysvětlit, že marihuanu vozí u sebe již delší dobu, „sodu" používá na pálení žáhy a 50 tisíc korun drží z důvodu strachu z krádeže hotovosti vlastním třináctiletým synem.  

     Testery používané celníky v terénu pro orientační zařazení omamných a psychotropních látek však reagovaly pozitivně na cannabis a pervitin. Řidičku, u níž si celníci ověřili použití návykové látky před řízením, 8,2 gramů pervitinu a 2,4 gramy marihuany předali orgánu činnému v trestním řízení.

     Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí ženě trest odnětí svobody v délce jednoho roku až pěti let nebo peněžitý trest.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky