CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 29.11.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Vezli léky s pseudoefedrinem

Navodit pohodové okamžiky před vánočními svátky způsobem, který, bohužel, vážně ohrožuje zdraví a není legální, se rozhodlo jen během několika málo posledních dnů hned pět mužů. Z Polska do Čech vezli léky s obsahem pseudoefedrinu, látky, která slouží k výrobě pervitinu. Svůj záměr však do plánovaného závěru nezrealizovali, zamezili jim v tom hradečtí celníci.

V odpoledních hodinách 28. listopadu zastavili na Trutnovsku tříčlennou osádku vozidla, muže ve věku 35, 34 a 30 let. U nohou spolujezdce řidiče našli batoh s notebookem a za ním papírovou tašku s blistry léčiv Sudafed, celkem 660 tablet. Všichni pasažéři svorně vypověděli, že jim batoh zanechal stopař, který je požádal, aby jej odvezli na stanovené místo v Polsku. Dva z mužů byli v minulosti soudně trestáni.

23. listopadu celníci zkontrolovali v polském příhraničí osobní automobil směřující do českého vnitrozemí. Při kontrole kabiny objevili na podlaze pod předním sedadlem spolujezdce černý batoh, v němž bylo ukryto celkem 1468 tablet léků Infex, Zatoki, Apselan, Metafen Zatoki a Sudafed, některé již vyloupané z obalů, jiné nevyloupané v blistrech. K batohu se nikdo z mužů (40 a 23 let) nepřihlásil, pouze spolujezdec uvedl, že ho našel v Polsku u obchodního domu pohozený u silnice v trávě. Také u něho si celníci přes operační středisko zjistili jeho bohatou trestní minulost.

 

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s  omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na pět let.  

 

Od poloviny října roku 2018 královéhradečtí celníci zachytili při svých namátkových kontrolách více než 7600 tablet léků obsahujících pseudoefedrin.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky