CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 20.09.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Hradečtí celníci zajistili 3 200 kilogramů surového tabáku

V síti hradeckých celníků uvízla v minulých dnech na Rychnovsku objemná zásilka zboží, řidič převážel 3200 kilogramů surového tabáku. Vzhledem ke skutečnosti, že jej lze jednoduchým technologickým postupem nařezat a vydávat za tabák vhodný ke kouření, o čemž svědčí i v minulosti jimi vedená trestní řízení, rozhodli se náklad pečlivě zkontrolovat.

 

V útrobách dodávkového vozu Iveco Daily našli šestnáct kusů kartonových krabic a v každé z nich 200 kilogramů surového tabáku. Dvaadvacetiletý polský řidič předložil celníkům přepravní nákladní list, v němž sice deklaroval nákup zboží v Německu a místo vykládky v Maďarsku, ovšem bez konkrétní identifikace. V dokladech mu chyběly také další zásadní náležitosti o odesílateli, příjemci, dopravci, o množství tabáku, místu jeho určení a další podstatné informace, které stanovuje zákon pro legální přepravu surového tabáku.

 

Celníci zboží zajistili včetně automobilu a odebrali vzorky, které budou předmětem zkoumání v celně-technické laboratoři. Pod dohledem pak zajištěný artikl přepravili do skladu celního úřadu.

 

Pachateli, který by surový tabák upravil a vydával za vhodný ke kouření, aniž by uhradil spotřební daň, hrozí ve správním řízení pokuta až do výše jednoho milionu korun.

 

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky