CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 28.09.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY, HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU A POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY - Nebezpečné látky v IBC kontejnerech

„V pátek 27. září v odpoledních hodinách přijali královéhradečtí celníci telefonické podání na Územním pracovišti v Jičíně. Muž, který nechtěl sdělit své jméno, celníky upozornil na skutečnost, že jsou v obci Budčeves na Jičínsku skladovány plastové IBC kontejnery, jejichž obsahem by mohly být látky, které by byly schopny způsobit kontaminaci okolí.

Na místo okamžitě zamířila tříčlenná hlídka celníků skupiny mobilního dohledu, aby situaci ověřila. Během prvotního šetření zjistila, že se skutečně v kontejnerech s největší pravděpodobností nacházejí nebezpečné látky, jež by mohly ohrozit životní prostředí a také zdraví osob, a na místo proto přivolala příslušníky Hasičského záchranného sboru. Zásadním vodítkem, který naznačoval přítomnost zdraví ohrožujících látek, byl způsob skladování. Kontejnery byly umístěny v zadní části zahrady za roubeným domkem a překryty slámou, znepokojivé byly také informace uvedené na štítcích (bezpečnostní značky, UN kódy). Na základě dalších důležitých zjištěných skutečností v průběhu šetření celníci předali případ službě kriminální policie a vyšetřování."  Uvádí por. Ing. Jitka Fajstavrová, tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

 

„Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Jičína, jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kopidlna a povolán byl také speciální chemický automobilový kontejner z Hradce Králové. Hasiči v ochranných protichemických oblecích měřili v místě koncentraci škodlivých látek a také případnou radioaktivitu. Bylo ověřeno, že naštěstí nedochází k úniku chemikálií do ovzduší nebo půdy a nehrozí proto bezprostřední nebezpečí. Dále bylo zjištěno, že co se týká charakteristiky uskladněných látek, jedná se většinou o žíravé látky, používané průmyslově k povrchové úpravě kovů. Ve večerních hodinách následně hasiči událost předali k dalšímu řešení Policii České republiky." Uvedl mjr. PhDr. Ondřej Sezima, zastupující tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

 

Oznámení o události přijal operační důstojník od pracovníků celní správy včera krátce po 18.00. Na místo ihned vyrazila hlídka obvodního oddělení Kopidlno, kterou následoval kompletní výjezd kriminalistů s technikem. Policisté předně zajistili místo nálezu před vstupem nepovolaných osob. Spolu s tím jsme se na několik adresách v různých místech republiky pokoušeli kontaktovat majitele pozemku. Po vyloučení úniku látek z barelů jsme zajistili nepřetržité střežení místa.
Dnes kriminalisté provedli ohledání místa a výslech dvou svědků. Vyšetřovatel zahájil  úkony pro trestný čin doposud blíže nestanovené právní kvalifikace dle zvláštní části trestního zákoníku, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěném období přibližně od září loňského roku do současné doby u nemovitosti na Kopidlensku skladoval celkem 49 barelů o kapacitě 1000 litrů, v nichž se nachází různé množství dosud neustanovených chemických látek, s největší pravděpodobností způsobilých ohrozit životní prostřední a životy obyvatel přilehlých nemovitostí. V rámci 2 nezávislých měření jednoho z barelů Ramanovým spektrometrem byla s pravděpodobností 75 % identifikována kyselina sírová. Přesná identifikace látek stále probíhá. Dosud neznámý pachatel je podezřelý, že se mohl dopustit ohrožení životního prostřední či dokonce ohrožení zdraví blíže nezjištěného množství neustanovených osob. Jičínští policisté na objasnění případu intenzivně pracují." Doplňuje por. Mgr. Alena Kacálková, tisková mluvčí Policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz

mjr. PhDr. Ondřej Sezima
zastupující tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje
tel.: +420 724 178 756
e-mail: ondrej.sezima@hkk.izscr.cz

por. Mgr. Alena Kacálková
tisková mluvčí Policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje
pro Územní odbor Rychnov nad Kněžnou
tel.: +420 725 083 407
e-mail: krph.tisk.rk@pcr.cz
Skočit na začátek stránky