CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 09.12.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Akce "Rouška" v Královéhradeckém kraji

Téměř tisíc kusů výrobků zajistili celníci v minulých dnech v Královéhradeckém kraji při kontrole zaměřené na ochranu spotřebitele a dodržování povinností a zákazů v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví. Jejich kontrolní činnost byla součástí celorepublikové akce nazvané dle artiklu, jenž byl hlavním předmětem jejich zájmu, „Rouška“.

V jejich rukou však neskončily pouze textilní pomůcky pro zakrytí nosu a úst s logy světoznámých značek Volkswagen, BMW, Harley Davidson, Audi, Adidas, pulty kamenných obchodů v Lázních Bělohrad, Sobotce, Týništi nad Orlicí a Smidarech zároveň opustilo další zboží, u něhož celníci pojali podezření, že by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Obuv, stavebnice, datové kabely, příslušenství k mobilním telefonům, hračky, batohy, parfémy, spodní prádlo s označením shodným či vykazujícím značný stupeň podobnosti s ochrannými známkami majitelů práv Crocs, Lego, Apple, Hello Kitty, L. O. L. Surprise, Chloe, Hugo Boss či Calvin Klein skončily ve skladu celního úřadu. Hodnota zboží vyjádřená v ceně originálů by přesahovala výši 1,1 milionu korun.

V případě, že soud určí předmětné zboží za padělky, hrozí pachateli přestupku pokuta až do výše 10 milionů korun. Pokud se majitelé práv rozhodnou využít tzv. zjednodušený postup, bude zajištěné zboží na jejich náklady ekologicky zlikvidováno.

Odkaz na celorepublikové výsledky akce Rouška:
https://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-zpravy/2020/Stranky/Prodej-pad%c4%9blk%c5%af-pokra%c4%8duje-i-v-pr%c5%afb%c4%9bhu-epidemie.aspx


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky