CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 15.02.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Cigarety pod pytlem s bramborami

V minulých dnech zastavila hlídka královéhradeckých celníků v Náchodě osobní automobil slovenské imatrikulace, řídil jej pětačtyřicetiletý zpočátku usměvavý muž. Při kontrole vozidla, kdy v úvodu komunikace deklaroval, že veze z Polska potraviny, vzápětí přiznal, že si dováží také cigarety. Byly umístěny na zadní sedačce pod pytlem s bramborami a další, podstatně větší množství, celníci našli v kartonových krabicích v zavazadlovém prostoru vozidla. Napočítali jich celkem 22 240 kusů. Kuřivu chyběly platné tabákové nálepky a bylo tak přepravováno ve větším množství, než je povolen limit pro osobní spotřebu. Celníci cigarety zajistili, uskladnili je ve skladu celního úřadu a případ předali k zahájení úkonů trestního řízení.

 

Muži bude vyměřena spotřební daň ve výši 84 590 korun a ve zkráceném trestním řízení mu hrozí za přečin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží trest odnětí svobody až na tři léta, vyslovení propadnutí zboží a udělení peněžitého trestu až do výše 1 milionu korun.

 

Fyzické osoby, které dopravují cigarety pro osobní spotřebu z členských zemí Evropské unie, je mohou dovézt bez toho, aniž by uhradily spotřební daň, pouze v zákonem stanoveném limitu 800 kusů cigaret. U cigaret ze třetích (mimounijních) zemí platí osvobození od daně z přidané hodnoty, spotřební daně a cla u 200 kusů cigaret.

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky