CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 09.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Celníci nacházejí při kontrolách nezdaněné cigarety a tabák

​Mobilní hlídky libereckých celníků uplynulý víkend zachytily několik případů, kdy se řidiči či spolucestující pokoušeli nelegálně převézt z Polska do České republiky nezdaněné tabákové výrobky, cigarety a tabák neznačené tabákovými nálepkami platnými pro daňové území České republiky.

V sobotu 4. července zastavila hlídka celníků u Hrádku nad Nisou osobní vozidlo, ve kterém cestovali muž (69 let) a žena (57 let). Při jeho kontrole pak hlídka našla celkem 4 040 kusů cigaret. Řidič i spolucestující žena shodně doznali, že každému patří 2 020 kusů, a že si je vezou pro vlastní spotřebu.

Následující den, v neděli 5. července, zastavili celníci ke kontrole u Kunratic vytipované osobní vozidlo jedoucí z Polska, ve kterém při kontrole našli 3 200 kusů cigaret. Řidič (62 let) a s ním cestující žena (32 let) shodně prohlásili, že každému z nich patří 1 600 kusů a vezou si je pro svou potřebu.

V pondělí 6. července pak celníci překazili hned dva pokusy převézt si z Polska nezdaněné tabákové výrobky. V prvním případě zjistili u Hrádku nad Nisou kontrolou osobního auta, že řidička (50 let) si veze 2 000 kusů cigaret, a s ní cestující muž (40 let) 3 000 kusů cigaret. Ve druhém případě našla hlídka v kontrolovaném vozidle, rovněž u Hrádku nad Nisou, u řidičky (45 let) 2 kilogramy řezaného tabáku určeného ke kouření.

Prodejem těchto cigaret a tabáku v tuzemsku by státu vznikla škoda za neodvedenou spotřební daň ve výši 40 416 korun.

Celníci v Libereckém kraji se s případy pokusů o pašování cigaret a tabáku z Polska setkávají stále. Neuplyne týden, aby nezadrželi při kontrolách nezdaněné tisíce cigaret a kilogramy tabáku. Kontroly mají vždy shodné zjištění. Kontrolované osoby si vezou větší množství tabáku nebo cigaret, nemají u sebe žádné doklady o koupi tabákových výrobků a celníkům nemohou prokázat jejich zdanění. Tvrdí, že si kuřivo vezou pro osobní spotřebu. Jenže tato spotřeba je omezena limity stanovenými zákonem o spotřebních daních. Podle tohoto zákona si může každý, kdo je starší 18 let, přivézt z jiného členského státu EU, např. z Polska, maximálně 1 kilogram tabáku ke kouření a 800 kusů cigaret pro osobní spotřebu, když u tohoto množství nemusí prokazovat zdanění. Vše nad tyto limity je považováno za větší množství, a není-li tabákový výrobek opatřen tabákovou nálepkou České republiky a doprovázen doklady prokazující zdanění, je celníky zajištěn a současně je jimi požadováno uhrazení spotřební daně. Následně celní úřad rozhodne o propadnutí nebo zabrání zajištěných tabákových výrobků, a vedle toho uloží sankci pokuty za přestupek proti nakládání s tabákovými výrobky, které nejsou značeny platnou tabákovou nálepkou. Pokud spotřební daň z nelegálně převážených tabákových výrobků přesáhne částku 5 000 Kč, vystavuje se navíc kontrolovaná osoba možnému trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží podle trestního zákoníku.

Od začátku roku již celníci z Liberce překazili 45 pokusů propašovat tabákové výrobky v celkovém množství 160 260 ks cigaret a 138,43 kg tabáku, u kterých výše spotřební daně, o kterou by stát přišel, pokud by se podařilo tyto výrobky na tuzemský trh propašovat, činí 793 900 korun. 


por. Bc. Martin Stočes
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 485 285 239
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: m.stoces@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky