CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 26.02.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Chlubení na sociálních sítích se nevyplácí

Jezdil do Polska nakupovat neznačené cigarety a pak je veřejně prodával na sociálních sítích.

Ještě v loňském roce si hlídka mobilního dohledu vytipovala muže na koloběžce. To, že celníci zastavují pěší a cyklisty, je již běžná praxe. Spousta lidí hledá cesty, jak se vyhnout kontrole, a tzv. zelená trasa jim připadá pro pašování bezpečná. Důkladné monitorování pohybů na hranicích státu a sledování podezřelých aktivit se však mnoha lidem nevyplácí.

Když celníci muže na koloběžce zastavili a provedli lustraci, zjistili, že jde o člověka, který se na sociálních sítích chlubí názorným demonstrováním nelegálního převozu neznačených cigaret z Polska v nadlimitním množství. V době zastavení měl tento muž u sebe v batohu a igelitových taškách 31 kartonů neznačených cigaret s únikem na spotřební dani téměř 22.000 Kč. Protože tento případ vykazoval znaky trestného činu, přivolali na místo hlídku sekce pátrání Generálního ředitelství cel a tento případ jim předali, aby mohli zahájit úkony trestního řízení podle ustanovení § 244 porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Muž dovážené cigarety následně na sociálních sítích nabízel k prodeji. Nemohl ani tvrdit, že limity pro osvobození od daně stanovené zákonem o spotřebních daních nezná. Na jednom ze svých videí totiž upozorňuje, že si může fyzická osoba dovézt přes hranice pouze 4 kartony. 

Nelegální obchod s cigaretami má nejen negativní dopad na hospodářství státu, ale především má negativní vliv na společnost a na zdraví občanů. Kouření nejen obecně škodí zdraví, ale neznačené cigarety navíc mohou obsahovat plísně, což je pro zdraví lidí ještě závadnější.

Od začátku letošního roku zajistily hlídky mobilního dohledu 111.399 ks cigaret, 5 kg tabáku a necelé půl kila zahřívaného tabáku. Toto vše s únikem na spotřební dani 400.945 Kč, což je téměř o 250.000 Kč, tedy o více než 140 % oproti stejnému období v minulém roce.

por. Bc. Amálie Kolářová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 261 331 158
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: a.kolarova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky