CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 31.01.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Nezaplacená dálniční známka a dva zákazy řízení

Zdánlivě běžná kontrola kvůli nezaplacené dálniční známce se přeměnila ve zběsilou jízdu.

Liberecká hlídka oddělení Kontrol zpoplatněných komunikací 23. ledna vykonávala svou běžnou činnost na dálnici D10. V odpoledních hodinách chtěla zastavit vozidlo kvůli neuhrazenému dálničnímu poplatku. Výstražným zařízením s nápisem „NÁSLEDUJ MĚ“ se hlídka pokusila svést vozidlo na Exit 63 směrem na Březinu, to se jí ale nepovedlo. Řidič na poslední chvíli strhl vozidlo a pokračoval vysokou rychlostí po D10. Celníci řidiče dojeli a snažili se vozidlo znovu zastavit. Řidič ale na výzvy celníků nereagoval a svou rychlou a nebezpečnou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Ve snaze hlídku setřást dokonce couval na rychlostní silnici I/35.

Díky vzájemné spolupráci celníků a Policie ČR se řidiče podařilo zastavit u sjezdu na Liberec - Vesec. Hlídka provedla kontrolu vozidla, zda se v něm nenachází zboží uniklé celnímu dohledu, s negativním výsledkem. 

Lustrace prokázala, že řidič má dva platné zákazy řízení motorových vozidel. Dechová zkouška a test na přítomnost omamné látky vyšly s negativním výsledkem. Řidič si ovšem rovnou odnesl Záznam o sdělení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, kde mu v případě prokázání viny hrozí odnětí svobody až na dva roky.

Mobilní hlídky celní správy se na Liberecku stále častěji setkávají s řidiči, kteří mají platný zákaz řízení, blokaci řidičských oprávnění či řidičský průkaz na danou skupinu nevlastní vůbec. Za uplynulý rok celníci zaznamenali téměř 30% nárůst těchto případů oproti roku 2022.

Žádný z řidičů se zpravidla nechce vydat dobrovolně. Kromě výše zmíněného ujíždění se celníci setkávají s případy, kdy se řidiči vydávají za jiné osoby, ve většině případů za své příbuzné, nebo si po nuceném zastavení přesedají na místo spolujezdce. Tito lidé nejen, že řídí vozidlo neoprávněně, ale dopouštějí se i jiných prohřešků. V řadě případů převážejí ve vozidle drogy a prekurzory či vybrané výrobky v nadlimitním množství. 

por. Bc. Amálie Kolářová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 261 331 158
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: a.kolarova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky