CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 27.08.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Léky s obsahem pseudoefedrinu do Českého Těšína nedorazily

Celkem 1 820 tablet značky CIRRUS s obsahem pseudoefedrinu našli v osobním vozidle moravskoslezští celníci.

V pondělí 26. 8., ve večerních hodinách, hlídka ostravského mobilního dohledu prováděla rutinní kontrolu vozidel v prostoru bývalého hraničního přechodu Chotěbuz.

Celníci si ke kontrole vytipovali osobní vozidlo značky Citroen české imatrikulace, které přijíždělo z Polska a jelo podezřele blízko za nákladním autem. Řidička ve věku 29 let cestovala sama a po zastavení umožnila členům hlídky provést namátkovou kontrolu vozidla a zavazadlového prostoru. Ti za sedadlem spolujezdce našli černou tašku s větším obsahem krabiček s nápisem CIRRUS.

Celníci řidičku vyzvali k vjetí do kontrolní haly, kde bylo vozidlo důkladně prohledáno. V tašce bylo celkem 130 krabiček po 14 kusech léku CIRRUS, tudíž 1 820 tablet. (Jedná se o léky s obsahem pseudoefedrinu, které slouží k výrobě pervitinu. V Polsku jsou snadno dostupné, a proto dochází v rámci republiky k nárůstu pašování těchto a podobných léků).

Kontrolovaná osoba se snažila několikrát vložit baterii do mobilního telefonu, což jí celníci neumožnili. V bundě měla doklad o nákupu 3 200 polských zlotých, které zakoupila téhož dne ve směnárně Skočow (Polsko). Řidička dále vypověděla, že léky nejsou její a o převoz ji požádal neznámý polský občan v Bielsko – Biale, který ji oslovil při odjezdu z nákupního střediska. Léky měla předat opět neznámému občanovi z Polska za poplatek 200 zlotých. K této transakci mělo dojít v Českém Těšíně u obchodního centra. Celníci prostor monitorovali, ale žádný podezřelý občan se tam neobjevil.

Vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kdy pachateli hrozí odnětí svobody až na pět let. Případ byl předán Celní protidrogové jednotce a je nadále v šetření.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky