CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 14.12.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Kontrola autocisteren s řepkovým olejem

Pracovníci vyhledávání daňového odboru, mobilního dohledu, a taktické skupiny Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj kontrolovali autocisterny, které dopravovaly surový řepkový olej.

Jednalo se o rozsáhlejší společnou kontrolní akci, které se zúčastnili také kolegové z Celní správy a Finanční správy Polska a zástupci Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Kontrolní skupina se zaměřila na sledování pohybu autocisteren s polskou imatrikulací v opavském průmyslovém areálu.
Účelem této kontrolní akce bylo získat veškeré informace týkající se nákupu, prodeje, skladování a dopravy minerálních olejů. Z důvodu určení druhu skladovaného a dopravovaného minerálního oleje bylo zkontrolováno účetnictví provozovatele areálu (skladovacích nádrží) a celkem 10 autocisteren.
Ze dvou autocisteren a nadzemní skladovací nádrže byly odebrány vzorky minerálního oleje. Rozbor vzorků bude proveden v Celní technické laboratoři Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj v Ostravě.

Zjištěné skutečnosti budou všemi zúčastněnými složkami vyhodnoceny a dále rozpracovány s cílem zamezení případným daňovým únikům na spotřební daní a dani z přidané hodnoty jak v České republice, tak i v Polsku.


Řepkový olej lze získat z řepkových semen lisováním, extrakcí či kombinací obou metod. Produktem těchto postupů je surový olej, který je však pro potřeby lidské výživy nevhodný. Lze jej nicméně využít jako vstupní surovinu do dalších průmyslových odvětví, jako do potravinářského průmyslu, kde je dále upravován na jedlý olej vhodný pro humánní spotřebu nebo jako surovina do zpracovatelského průmyslu, tedy zejména do výroby bio substitutů klasických pohonných hmot.
V konečném důsledku tedy lze na základě výrobních procesů (lisování, extrakce, rafinace atd.) oddělit předmětné oleje na surové, technické, sloužící jako vstupní surovina k dalšímu zpracování a oleje jedlé. Tomu také odpovídá struktura jejich sazebního zařazení.
Pokud řepkový olej není použit pro pohon motoru, příp. pro výrobu tepla, nelze tento olej zatížit spotřební daní, a proto obchodování s touto komoditou podlého pouze DPH, popř. jiným daním.


Oblast s řepkovým olejem, jeho dovozy a jiné obchodní operace, bude i nadále odpovídajícím způsobem sledována a vyhodnocována, zejména při změně jeho konečného použití, a s tím související případné vyměření spotřební daně.
V těchto kontrolách budeme nadále pokračovat.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky